20-річчя з дня поновлення ікони «Спас Нерукотворний» в Борисо-Глібській обителі

Розміщено на Лип 20, 2017 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


20 липня 2017 року, в день свята поновлення образу «Спас Нерукотворний», архієпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Борисо-Глібському жіночому монастирі, в нижньому храмі ікони Божої Матері «Утамуй мої печалі», с. Водяне Зміївського благочиння.

Правлячого архіпастиря тепло вітали ігуменя Ангеліна з сестрами.

Богослужіння розпочалося із зустрічі архієрея і одягання його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужили архієпископ Городницький Олександр, архієпископ Каменський і Царичанський Володимир, єпископ Бердянський і Приморський Єфрем, духовенство монастиря, Зміївського благочиння, Вознесенського кафедрального собору.

За богослужінням співав сестринський і чоловічий архієрейський хор.

На малому вході, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, архієпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей здійснив нагородження:

права носіння митри удостоєний

протоієрей Олександр Вакулюк;

зведені в сан протоієрея

ієрей Максим Беспалий;

ієрей Євген Клименченко;

права носіння камилавки удостоєний

протодиякон Василь Богородский

Після прочитання Євангелія Високопреосвященніший Єлисей виголосив проповідь: «Минуло рівно 20 років з дня поновлення образу «Спас нерукотворний». Згадаймо, дорогі браття і сестри, як це було. Зі слів свідків 20 липня 1997 року, під час Божественної літургії, чудесно обновилася ікона. Колишня власниця образу – Проскуріна Олександра Леонтіївна, яка проживала в с. Червона Поляна Зміївського району, розповідала, що ця ікона дісталася їй від батьків.

Під час Великої Вітчизняної війни по селу проходила лінія фронту, тому вона всі ікони опустила в льох будинку з іншими речами, а сама пішла в інше село. Після повернення вона застала від свого будинку лише руїни; всі речі й ікони в погребі постраждали, залишилася тільки купа попелу, і дивно, що в цьому попелі свята ікона «Спас Нерукотворний» залишилася неушкодженою від вогняного полум’я, що знищило все.

Від пожежі, несприятливих умов ікона потемніла і в такому вигляді перебувала у власниці до Різдва Христового 1997 року. 9 січня Проскуріна Олександра передала цей образ в храм святих Бориса і Гліба. Там вона була встановлена ​​на горному місці, де і перебувала до часу свого Божественного Оновлення. 20 липня, в недільний день, під час звершення Літургії, під час читання святого Євангелія, побачили сяйво у вигляді спалаху.

Сьогоднішнє свято – свято не тільки цієї обителі, але всієї нашої Православної Церкви. Наш земний світ настільки тісно пов’язаний з Небесним, що, часом, та тонка грань, яка їх розділяє, раптом зникає, і тоді відбуваються дивні чудеса! Оновлення ікони Церква сприймає як знак милості Божої, як заклик народу до покаяння і ревної молитви. Як в богоборчому недавньому минулому, Господь зміцнював і втішав Своїх людей оновленням і мироточенням святих образів, закликаючи до стійкості і вірності до кінця, – так і в епоху нових чвар, мусобної лайки і розгулу зла, під час внутрішніх і більш небезпечних хитань у Церкві, Господь, з одного боку, вказує на безліч гріхів і приготовляється до великого страждання, а з іншого – свідчить про істинність Своєї Єдиної Святої Соборної і Апостольської Церкви.

Оновлення ікон вказує, що благодатна допомога не віднята від нас. Оновлені ікони, фарби, дерево, самі камені свідчили про Бога, коли скам’янілі і осліплиі люди відрікалися від Нього. У цей важкий для нашої Батьківщини час звучить заклик до глибокого очищення.

Віримо, що і сьогодні сила благодаті Божої здатна перетворити кожну людину, а через людину – і весь світ. Ми святкуємо сьогодні день поновлення ікони «Спас Нерукотворний». І хай допоможе Господь утримати цей знак Божої присутності в світі і в нашому серці».

Після закінчення Літургії було звершено славлення біля чудотворного образу і нагородження церковними нагородами всіх тих, хто потрудився для творенні обителі:

Орденом святителя Миколая Чудотворця був удостоєний Олександр Миколайович Вороговський;

медаллю Піщанської ікони Божої Матері І ступеня була нагороджена перша ігуменя монастиря схіігуменя Серафима (Санталова);

медаллю Піщанської ікони Божої Матері І ступеня був нагороджений Дмитро Володимирович Омельченко;

медаллю Піщанської ікони Божої Матері ІІ ступеня були нагороджені Олександра Морозова і Олена Плигуна.

Схіігуменя Серафима піднесла в дар Високопреосвященнішому від імені сестер монастиря образ Спасителя.

Архієпископ Єлисей ще раз привітав сестер обителі, архіпастирів, священнослужителів і всіх, хто приїхав на молитву, з цим воістину великим святом.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (322)

Перейти до панелі інструментів