Праздник апостола и евангелиста Иоанна Богослова

Размещено Май 22, 2018 в Новости епархии

Эта запись также доступна на: Украинский


21 травня 2018 року, в понеділок 7-ї неділі після Пасхи, віддання свята Вознесіння Господнього, в день пам’яті апостола та євангеліста Іоанна Богослова, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в храмі святого апостола та євангеліста Іоанна Богослова с. Курилівка Куп’янського благочиння.

Перед зустріччю Високопреосвященнішого в храм прибув ковчег з мощами святителя Миколая Чудотворця.

Богослужіння розпочалося з урочистої зустрічі правлячого архієрея і одягання його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Куп’янського округу і духовенство Вознесенського кафедрального собору.

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей сказав: «Сьогодні свята Церква святкує пам’ять улюбленого учня Христового святого апостола та євангеліста Іоанна Богослова. У багатьох церковних співах підкреслюється його невинність, не тільки тілесна, але і духовна. Це була чиста людина, тому він і опинився таким безстрашним, тому і не втік, як інші учні під час взяття Христа під варту. Він мав досконалу любов до Христа, а досконала любов проганяє страх.

Іоанн у своєму посланні пише такі слова: «Улюблені! Якщо так полюбив нас Бог, то і ми повинні любити один одного. Бога ніхто ніколи не бачив. Якщо ми любимо один одного, то Бог у нас перебуває, і любов Його в нас. Що ми перебуваємо в Ньому, а Він у нас, пізнаємо це тим, що Він дав нам від Духа Свого». Тобто любов істинна, тільки якщо вона від Духа Божого. Тому якщо людина вважає, що вона Бога любить, а сама з кимось посварилася, то вона помиляється. Любов – це сукупність досконалості, це чистота душі, цнотливість, лагідність, повне і глибоке смирення. Любов – це абсолютне незлобливість, це обов’язкове і негайне прощення. Зростанню любові дуже сприяє терпіння, якщо людина прагне терпіти смиренно, з лагідністю, чи не сердиться на Бога за ті скорботи, що Господь їй посилає. Тоді вона поступово набуває для свого серця можливість любити. Любов складається з постійного самозречення. Любов завжди доцільна, дієва, вона шукає користі іншому, а плотське почуття шукає користі собі. Тому плотське почуття – це любов навпаки, тобто самолюбство. У перші часи християнства у всього суспільства віруючих були одне серце і одна душа (Діян. 4, 32). Сьогодні ж, коли в наші взаємини прокралися ворожнеча, ненависть, сварки, чвари, суперечки і незгоди, нам необхідно частіше дивитися на образ святого апостола та євангеліста, навчатися в писаннях його справжньої християнського життя і любові і просити його молитов за нас. Всі послання його пройняті духом християнської любові і закликом любити один одного: «Ми любимо один одного, тому що Бог перше нас полюбив. Хто не любить ближнього свого, у тім немає любові Божої »(1 Ін. 4, 7, 19, 8), – говорить він. Тому будемо докладати зусиль, щоб зодягнутися в християнську любов і пам’ятати, що хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі і Бог перебуває в ньому».

Митрополит Єлисей подякував настоятелю храму протоієрею Василю Щербана за його пастирські труди, нагородив його медаллю Піщанської ікони Божої Матері І ступеня і дав усім, хто молився,  архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (160)

Перейти к верхней панели