Великопостне послання митрополита Ізюмського і Куп’янського Єлисея пастирям, чернецтву і всім боголюбивим чадам Ізюмської єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

Возлюблені у Господі брати і сестри!

Постимся постом приятным, благоугодным Господеви: истинный пост есть, злых отчуждение, воздержание языка, ярости отложение, похотей отлучение, оглаголания, лжи и клятвопреступления; сих оскудение, пост истинный есть, и благоприятный.

(Стихира на вечірній понеділка 1-го тижня Великого посту)

Ми вступаємо в рятівні дні Святої Чотиридесятниці — Великого посту!

Приклад великої пісної стриманості і молитви явив і дарував нам Сам Господь і Спаситель наш Ісус Христос, що постився в пустелі юдейській сорок днів і сорок ночей, випробовуваний сатаною. Ми приймаємо нині на себе подвиг посту і молитви.

На цьому шляху, кожен християнин повинен прагнути змінити себе і свій спосіб життя, намагатися досягти успіху в чеснотах, позбутися шкідливих звичок і душепагубних пристрастей, зосередитися на молитві і покаянні, що ведуть нас до Царства Небесного.

Головним нашим діянням в пості це примирення з Богом і зі своїм ближнім. Про це добре говорить преподобний Єфрем Сірин: «Якщо ти, людина, не прощаєш всякого, хто згрішив проти тебе, то Не труди себе постом і молитвою. Якщо брату своєму, на якого за що-небудь маєш гнів, не залишаєш боргу його, то абсолютно марно постишся і молишся, — Бог не прийме тебе».

Нам часто здається, що ми не так вже й грішні, що є інші, які набагато гірші за нас, і тому заклики покаятися відносяться саме до них. Такі сучасні фарисеї, приходячи на сповідь, починають її заявою: “особливих гріхів не маю …”

У святоотецькій літературі є розповідь, як до одного духівника прийшли на сповідь дві жінки. Старець, вислухавши їх, велів, щоб вони пішли на його город і принесли звідти камені. Тієї, у якої був один тяжкий гріх, він сказав: “Ти візьми найбільший камінь, який тільки зможеш підняти і принеси до мене”. А інший сказав: “Ось тобі мішок. Набери дрібних каменів і принеси сюди”. Коли вони обидві це виконали, старець подякував їм за слухняність і сказав: “А тепер те, що ви принесли мені, віднесіть назад і покладіть на колишні місця.” Перша грішниця зробила це без праці, а інша розгубилася і повернулася фактично з повним мішком, тому що вона не могла згадати, який камінь звідки взято, а обманювати старця побоялася.

Тоді старець і каже їй: “Дивись, у твоєї знайомої тяжкий гріх, але вона постійно про нього пам’ятає і весь час його оплакує, а покаянні сльози змивають будь-який гріх. Ти ж не можеш оплакувати свої гріхи, тому що навіть і не пам’ятаєш їх; але ж тяжкість твого мішка — не менша тяжкості великого каменю”.

Тому нам потрібно враховувати, що всі наші “дрібні” гріхи, більшість з яких не взяті до уваги, в своїй сукупності є страшною вагою, яка тягне нас в пекло, якщо ми свою душу не звільнимо від них шляхом щирого покаяння.

Ми часто більше звертаємо увагу на зовнішній піст — не споживаємо скоромну їжу, а про головний піст — духовний — забуваємо! Цього робити не можна! Апостол Павло пише: «Хто їсть не ядущаго та не докоряє: і Хто не їсть ядущаго вас не судить: Бог бо його прият». Дуже важливо пам’ятати, що утримання від скоромної їжі лише засіб, а не мета. Мета ж поста — це боротьба з пристрастями і тими, хто ці пристрасті в нас розпалює, тобто з дияволом і слугами його, рід яких «виганяється тільки молитвою і постом» (Мф.17: 21).

 Хто має серйозні захворювання, тому піст попускають і потрібно їсти ту їжу, яку рекомендують лікарі, на це треба взяти благословення у священика. Справа поста повинна не робити запеклими, а зм’якшувати наше серце, так як справжній піст привертає до нас благодать і милість Божу і робить нас гідними чадами Христовими.

Щиро бажаю, щоб цей піст пройшов для всіх нас з духовної користю. У ці святі дні, коли все сприяє нашому покаянню і духовному очищенню., будемо прагнути з ще більшою ретельністю служити Богу і ближньому, щоб нам в духовному смиренні наблизитися до великих і трепетних нам днів Страсної седмиці, пережити їх і увійти в саму благодатну і рятівну ніч Світлоносного дня — Світлого Христового Воскресіння!

+ Смиренний Єлисей,
Митрополит Ізюмський і Куп’янський

 м. Ізюм, 11 березня 2019 р.

Переглянуто: (268)

Перейти до панелі інструментів