Світле Христове Воскресіння

Розміщено на Тра 2, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

В ніч з 1 на 2 травня 2021 року в Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей здійснив Великодні богослужіння: полунощницю, хресний хід, Пасхальну заутреню і Божественну літургію святителя Іоанна Златоуста.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

О 23.30 була здійснена полуношниця перед Плащаницею. На 9-й пісні, при співі ірмосу: «Не рыдай Мене, Мати…», відбулося кадіння навколо Плащаниці, потім священики підняли її над головою і піднесли до вівтаря через царські врата. Плащаниця покладається на престолі, і вона лежить на ньому до віддання Пасхи – в спогад того, що Христос Спаситель після Свого Воскресіння перебував на землі 40 днів.

Після полунощніци був доставлений Благодатний вогонь, який щороку сходить у Велику Суботу на Гробі Господньому в Єрусалимі.
Під спів стихири «Воскресение Твое, Христе Спасе» навколо кафедрального собору був звершений хресний хід, який очолив архієпископ Єлисей.

О 24.00 розпочалася Пасхальна утреня.
Під час співу стихир Пасхи Високопреосвященніший Єлисей роздав парафіянам крашанки.
За запрічастнiм вірші було зачитано Пасхальне послання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.
За заамвонної молитви митрополит Єлисей освятив артос.

Артос (в перекладі з грецького означає «хліб»). Артосом називається велика просфора із зображенням на ній Хреста або Воскресіння Христового. У день Великодня вона покладається на аналої в храмі, зазвичай у місцевої ікони Спасителя, і знаходиться там всю Світлу седмицю.

Історично вживання артоса виникло в наслідування апостолам. Апостоли, які звикли їсти трапезу разом з Господом, і після вознесіння Його на небо відкладали частину хліба для Нього, і так представляли Його як би присутнім серед них. Разом з тим артос нагадує нам, що Христос Спаситель Своєю хресною смертю і Воскресінням соделался для нас справжнім Хлібом вічного життя.

Після закінчення богослужіння митрополит Єлисей привітав всіх, хто молився з Пасхою Христовою і побажав, щоб світло Воскресіння Христового осяяло життя кожної віруючої людини, зводячи його від тимчасового – земного до вічного – небесного.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (155)

Перейти до панелі інструментів