У кафедральному соборі відбулася остання Пасія

Розміщено на Кві 18, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

18 квітня 2021 року, у неділю ввечері у Вознесенському кафедральному соборі була здійснена остання служба святих Страстей Христових – Пасія.

Богослужіння очолив митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей у співслужінні кліриків кафедрального собору.

Після закінчення Пасії Високопреосвященніший Єлисей звернувся до парафіян з повчальним словом, присвяченим хресним стражданням Христа Спасителя: «Зараз Святе Євангеліє розкрило перед нашим внутрішнім зором картину страшних страждань і смерті Боголюдини – Христа Спасителя. Яке християнське серце не здригнеться і не прийде в розчулення, чуючи про таких болісні страждання Господа нашого?

У Своїй прощальній бесіді Господь намагався підготувати Своїх учнів до майбутньої страшної події. Вся ця розмова свідчила і про глибокої скорботи Самого Христа Спасителя. Але в ній є і світлі думки про те, що Хрест – це слава, що страждання ведуть до вічної радості, до світу у Христі і твердої надії на остаточну перемогу добра над злом. “В мире скорбни будете,– говорив Господь своїм друзям,– но дерзайте, яко Аз победих мир” (Ин. 16, 33). Хресна дорога Господа нашого Ісуса Христа є прототип нашого з вами хресного шляху. Вся земне життя Спасителя є прототип життя на землі Його Церкви і кожної справжньої душі християнської. Тому як у Господа були дні особливо тяжкі і скорботні, дні Його страждань – від Гефсиманії до Голгофи, так і у кожного християнина є і буде своя посильна Гефсиманія і своя посильна Голгофа. Як для Господа ці страждання були жахливі і важкі, так вони будуть важкі і для послідовника Його. Для кожного справжнього християнина рано чи пізно, в середині або в кінці поприща, але неодмінно, за визначенням Промислу Божого, настане пора, коли все повстане проти нього: і важкі зовнішні спокуси, і болісні внутрішні – з’єднаються разом і обрушаться своєю силою на хрестоносця Христова, і тоді становище його буде особливо важко і небезпечно.

Сьогоднішнє зворушливе євангельське читання про страждання Христові насамперед закликає нас зодягнутися в покору, лагідність, довготерпіння, а особливо – у всепробачаючу любов до наших ближніх. Цим ми покажемо свою любов до Господа, а Він, у відповідь на нашу любов, возлюбить і нас, і введе в Вічне Своє Царство добра, правди, миру і любові, і зробить нас спадкоємцями вічного блаженства».

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (53)

Перейти до панелі інструментів