Переддень 5-го тижня Великого посту

Розміщено на Кві 17, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

17 квітня 2021 року, напередодні 5-го тижня Великого посту, преподобної Марії Єгипетської, митрополит Ізюмський і Куп’янський звершив Всенічне бдіння у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики собору.

Після закінчення богослужіння митрополит Єлисей виголосив проповідь і дав святительське благословення.

Примітка

П’ята седмиця Великого посту характерна тим, що в четвер на утрені прочитується весь Великий канон святого Андрія Критського, який читався по частинах в перші чотири дні 1-го тижня, а також житіє прп. Марії Єгипетської, що представляє зразок істинного покаяння, боротьби з гріхом і невимовного милосердя Божого. Свята Марія Єгипетська з безодні пороку зійшла шляхом покаяння на таку висоту досконалості і святості, що уподібнилася безтілесним ангелам.

Житіє прп. Марії склав св. Софроній, патріарх Єрусалимський, а св. Андрій Критський, посланий Єрусалимським патріархом Феодором на VI Вселенський Собор (692 р), представив це житіє разом з каноном. Читання канону св. Андрія Критського і житія прп. Марії Єгипетської в четвер 5-го тижня вчиняється Церквою з часу VI Вселенського Собору.

У середу 5-ї седмиці на вечірні (що відноситься до четверга), крім звичайних стихир на «Господи, воззвах»,читаються ще 24 покаянні стихири (творіння св. Андрія Критського), що мають одне закінчення: «Господи, прежде даже до конца не погибну, спаси мя», яке співається хором.

У четвер з нагоди читання Великого канону звершується Літургія Передосвячених Дарів і буває дзвін в «красныя», тобто не великопісний.

Прес-служба Ізюмської єпархії

 

Переглянуто: (55)

Перейти до панелі інструментів