Переддень тижня про митаря і фарисея

Розміщено на Лют 20, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

20 лютого 2021 року, напередодні тижня про митаря і фарисея, віддання свята Стрітення Господнього, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив всенічне бдіння у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення богослужіння митрополит Єлисей звершив славлення біля чудотворного образу Божої Матері Піщанської, після чого дав святительське благословення.

Примітка

Тиждень про митаря і фарисея

Своє найменування цей підготовчий Тиждень отримав від того, що на ньому читається Євангельська притча про митаря в фарисея (Лк. 18, 10–14), з якої, по зображенню притчі, бачимо, що митар вийшов з храму більш виправданим, ніж фарисей. Приготовляючи до посту і покаяння, Церква прикладом митаря вказує на дійсний початок, основу покаяння і всякої чесноти – смиренність, а прикладом фарисея – на головне джерело гріха, перешкоду до покаяння і чесноти – гордість. Гордість розриває зв’язок, спілкування з Богом, спілкування любові, робить людину боговідступником, замкнутим в своїй гріховній, егоїстичній натурі, перешкоджає розвитку добра. Про це йдеться і в співах служби: «Тщеславие отщетевает (завдає збиток) богатство правды, смирение же расточает (розсіює) страстей множество».

Чудовий шлях до прославляння показав Бог Слово, Сам змирився до немічного стану людської природи («до зрака раба»), і всякий, хто Йому наслідує, упокорюючись, прославляється.

Тому в співах Тижня Церква закликає відкинути («отринуть») високохвальную гординю і стяжати «высокотворное смирение» і розчулення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (47)

Перейти до панелі інструментів