Свято обрізання Господнього і пам’ять святителя Василія Великого

Розміщено на Січ 14, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

14 січня 2021, в свято обрізання Господнього і пам’ять святителя Василія Великого, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в храмі на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» м. Чугуєва.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.
Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита Єлисея та облачення його на кафедрі в центрі храму.
Його Високопреосвященству співслужило духовенство Чугуївського благочиння і Вознесенського кафедрального собору.
На малому вході митрополит Єлисей удостоїв диякона Романа Бабаєва правом носіння подвійного ораря.

Після закінчення Божественної літургії був звершений молебень на новоліття.

Після чого митрополит Єлисей виголосив проповідь:«Сьогодні Православна Церква урочисто відзначає свято Обрізання Господнього і пам’ять святителя Василія Великого. На восьмий день після Свого Різдва Господь наш Ісус Христос, за старозавітним законом, прийняв обрізання, встановлене для всіх немовлят чоловічої статі в знак Завіту Бога з праотцем Авраамом і його нащадками (Быт. 17, 10–14). При здійсненні цього обряду Божественному Немовляті було дано Ім’я Ісус, сповіщене Архангелом Гавриїлом ще в день Благовіщення Пресвятій Діві Марії. Для чого Господь терпить обрізання? Для того, щоб явити Себе підпорядковуваним закону і виконуючим його, а також для того, щоб подати нам приклад глибокого смирення. Але обрізання в єврейському народі не тільки служило знаком заповіту поміж Богом і людиною, але і символізувало спокутування самого прабатьківської гріха. Обрізання було старозавітним прообразом Хрещення, і Господь прийняв обрізання, щоб явити Себе направником Завіту, а не його порушником. Після проповіді апостолів обрізання скасовано, тому що людство вступило в Новий Завіт з Богом в Його хресної жертві, яку Він приніс заради порятунку людства. І вже в купелі хрещення ми маємо надію на воскресіння своєї душі, здатність стати причасниками, співучасниками Його божественного Воскресіння. У цьому нам дається запорука нашого майбутнього порятунку, яке вступає тут в життя людини, якщо вона щиро шукає Бога, якщо його християнське життя є не формальне виконання обрядів, але прагнення виконання заповідей Божих, через яке людина уподібнюється Христу. Власне, виконання цих заповідей є шукання Самого Бога, щоб знайти Його в богоподібності своєї душі. Господь не випадково залишив нам Свій закон. Він бажає, щоб ми, виконуючи його, навчилися любити Його. Як і Сам Він сказав через євангеліста Іоанна, що люблячий Мене буде заповіді Мої дотримуватися. І це не може бути інакше. Людина, яка навчилася любити Бога, повинна любити і ближніх у Христі Ісусі. Вона у всьому буде виконувати все, що Господь наказав. І, в кінцевому рахунку, людина набуває божественних властивостей, уподібнюється Христу. Дай Бог, щоб ми з вами по-справжньому стали Христовими, щоб наше християнське життя полягало не в нашому виконанні обрядів, але, перш за все, в нашій християнській сутності. У тому, щоб ми дуже сильно відрізнялися від цього світу, щоб наше з вами християнське життя говорило про себе без слів. Щоб ми були саме носіями правди Божої в тій вірності, в тій ревнощі Христу Ісусу, яку очікує від нас Господь і прикладом якої є святий Василій Великий, пам’ять якого святкується сьогодні».

Після закінчення проповіді керуючий єпархією нагородив настоятеля храму протоієрея Василя Тацишина орденом преподобного Іова, ігумена Почаївського ІІІ ступеня. Архіпастир привітав отця Василя з Днем Ангела і подякував йому за пастирські труди.

Високопреосвященніший Єлисей нагородив парафіяльну громаду храму архієрейської грамотою.

Протоієрей Василій подякував митрополиту за його молитви та увагу і від приходу подарував архіпастиреві ікону преподобних Києво-Печерських.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (72)

Перейти до панелі інструментів