Переддень свята Введення у храм Пресвятої Богородиці

Розміщено на Гру 3, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

3 грудня 2020 року, напередодні свята Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив всенічне бдіння у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору. Після закінчення всеношної митрополит Єлисей звернувся до віруючих з привітаннями з нагоди передодня двунадесятого свята.

Iсторія свята

Про що святкується подію відомо з давнього церковного переказу, який відображено в церковних співах. Як і Різдво Божої Матері, так і це свято описані в ранньохристиянському тексті, який, як ми тепер знаємо, в оригіналі називався “Різдво Маріїне”, а з XVII століття вчені його ще називають “Протоєвангеліє Iакова”. Там говориться про ті обставини, які супроводжували різдво Божої Матері, і про те, що коли Їй виповнилося три роки, первосвященик Захарія увів Її у Святе Святих, де Вона і перебувала до 12 років.  Саме ця подія є предметом сьогоднішнього святкування. У XIX-му та й в ХХ столітті дуже багато говорили, що “Протоєвангеліє Iакова” – це апокриф. У науці вважалося, що цей текст з’явився в V столітті. І ось, саме це “Протоєвангеліє Iакова” знайшлося в папірусі III століття, що саме по собі означає, що текст ще давніший; а аналіз тексту показав, що він використовує, зокрема, в тій частині, де розповідається про введення у храм, якийсь інший документ – письмове джерело I століття.

Про введення Пресвятої Діви в храм після досягнення Нею трирічного віку згадують, зокрема, антиохийский єпископ Еводій (I ст.), блаженний Ієронім (IV ст.), святий Григорій Ниський (IV ст.), Герман і Тарасій, патріархи Константинопольські (VII ст.). Час встановлення свята на честь цієї події з достовірною точністю невідомо. На Сході свято отримало повсюдне поширення вже в ХІІІ-ІХ ст.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (62)

Перейти до панелі інструментів