Велопробіг об’єднав православних України

Розміщено на Жов 5, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

З благословення Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія 29 вересня 2020 року стартував щорічний велопробіг “За Мир в Україні” з Києва в Святогірську Свято-Успенську Лавру, який об’єднує православних людей із заходу, півночі, півдня та сходу нашої країни.

Ще зовсім недавно в Свято-Успенській Святогірській Лаврі, вперше в новітній історії нашої Церкви відбувся форум для жителів регіонів, якi страждають від бойових дій на Сході країни.

За рішенням Священного Синоду від 17 серпня 2020 року і з благословення Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія ця зустріч отримала символічну назву “Люди миру” і відбулася вона в стінах Лаври 21 вересня 2020 року.

На цей форум приїхало чимало iніціативних знаменитостей: культуролог Юрій Молчанов, рок-музикант Олег Карамазов, бізнесмен Максим Ленко та інші, які пропонували шляхи до якнайшвидшого вирішення військового конфлікту. На конференції були присутні жителі регіону, прості і ні в чому не винні люди, які живуть в “сірій зоні” на лінії розмежування і сильно постраждали від обстрілів з обох сторін.

Цей форум справив сильне враження на ЗМІ України, але все ж він став фундаментом для мирного врегулювання конфлікту в найближчому майбутньому. Люди з усіх куточків нашої Батьківщини заявили, що ніхто більше не хоче війни! І найголовніше, що ця ініціатива виходила з вуст нашої Святої Матері Церкви.

Через деякий час, з благословення блаженнійшого митрополита Онуфрія 29 вересня 2020 року через міста Києва стартував щорічний велопробіг “За Мир в Україні” в місто Святогірськ, який об’єднує православних людей із заходу, півночі, півдня і сходу нашої країни. Слід зазначити, що за традицією, навесні кожного року відбувається аналогічний пробіг з міста Києва в Свято-Успенську Почаївську Лавру, який становить 450 кілометрів. Велопаломнічество з Києва в Святогірську Свято-Успенську Лавру становить 700 кілометрів.

В цьому році в пробігу взяли участь близько тридцяти чоловік з різних регіонів і єпархій нашої країни. При відвідуванні учасниками велопробігу різних населених пунктів, до паломників приєднувалися місцеві жителі, які проїжджали разом з учасниками на велосипедах деяку відстань. Багато з них взяли для себе рішення проїхати весь шлях до кінця маршруту. Багато людей вперше познайомилися в цій поїздці з Богом і Церковної життям, адже не кожен день буває можливість поспілкуватися зі священиками в неформальній обстановці протягом декількох днів.

Після виїзду з Києва велопаломники, в числі яких було три священнослужителя, – отець Петро Семащук (організатор велопробігу), отець Олексій Бусько і отець Сергій Мельничук, – відвідали місто Березань, потім вони доїхали до Райківщина і міста Яготин, де була здійснена нічна Божественна Літургія в маленькому і затишному храмі на честь Святого Великомученика Пантелеймона.

При переїзді в Полтавську область почалася злива, яка, звичайно, трохи засмутила мандрівників, але не зломила їх міцний дух. Наступною точкою на маршруті був Мгарський Спасопреображенський чоловічий монастир. Однією з найскладніших ділянок велопробігу був довгий переїзд в місто Полтаву – 156 кілометрів. Божественна літургія була здійснена священиками велопробігу в Хрестовоздвиженському жіночому монастирі міста Полтави.

Також довгий переїзд був і в місто Харків. Його довжина склала 150 кілометрів.

3 жовтня 2020 року до 17.30 паломники прибули в Першу столицю. На під’їзді до мегаполісу (в районі Люботина) почалися круті підйоми і спуски, які трохи вимотали сили паломників. Мандрівників в Харкові тепло зустріли братія Свято – Покровського чоловічого монастиря. Паломникам надали мiсце для ночівлі і нагодували смачною вечерею у Свято-Миколаївському Трапезному храмі.

Для учасників велопаломництва була проведена екскурсія по центру міста і православним пам’яткам. Зокрема, дорогі гості відвідали Благовіщенський кафедральний собор, де приклалися до мощей Святителя Афанасія Царгородського (сидячого), святителя Мелетія (Леонтовича) Харківського, священномученика Олександра (Петровського) – архієпископа Харківського та інших святинь. Паломники також відвідали Свято-Успенський кафедральний собор, дізналися його історію і для всіх стало приємною несподіванкою підйом на Олександро-Невську дзвіницю – найвищу в Україні. Її висота становить 89,5 метрів. Зверху відкривається прекрасний вид на старий центр міста. Після закінчення екскурсії учасники велопробігу вирушили на пішу прогулянку по скверах і парках Першої столиці.

У недiлю вранці, після ситного сніданку веломандрівники вирушили в місто Ізюм. Довжина маршруту склала 120 кілометрів. З благословення Високопреосвященнішого Єлисея, митрополита Ізюмського і Куп’янського у велопробігу по території Ізюмської єпархії взяв участь секретар Ізюмського єпархіального управління архідиякон Юрій Чудак та глава єпархіального відділу Ізюмської єпархії у справах козацтва та духовно-фізичного виховання молоді протоієрей Михайло Шульга.

Велопаломники в Недільний день відвідали місто Чугуїв, де 10 днів тому сталася страшна трагедія: не долетівши кілька кілометрів до аеродрому, розбився військовий літак АН – 26. Ця катастрофа забрала життя 27 офіцерів і курсантів Харківського Військового Університету Військово – Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Священики з паломниками помолилися на цьому місці за упокій всіх загиблих.

Увечері 4-го жовтня мандрівники прибули в місто Ізюм, де при в’їзді в місто, біля стели з назвою міста, зробили пам’ятну фотографію. Після цього вони вирушили в Святовознесенський кафедральний собор.

У соборі паломникiв тепло зустрів ключар – протоієрей Сергій Притоцкий. Слід додати, що ще одна приємна зустріч відбулася в цей вечір. На зворотному шляху з Святогорська до Києва заїхали прикластися до Святинь група паломників, яку очолював заступник голови Синодального відділу у справах сім’ї – протоієрей Іоанн Ружицький. Для всіх гостей ключар собору отець Сергій провів екскурсію. Він розповів про будівництво храму, про його головну святиню – Піщанську ікону Божої Матері, яка була знайдена Святителем Иоасафом Білгородським в 1754 році в селі Піски (нині район м. Ізюм) Харківської губернії.

Отець Сергій також розповів і про чудеса, які відбувалися від Чудотворного образу протягом майже 3-х століть. Після розповіді про Святу ікону, протоієрей Сергій розповів і про інші святині Ізюмської єпархії. Потім дорогих гостей поселили в готель і пригостили ситною і смачною вечерею.

Опівночі в нижньому храмі Свято-Піщанського чоловічого монастиря була відслужена Божественна літургія, яку очолив протоієрей Олексій Бусько. Під час Літургії протоієрею Олексію співслужили протоієрей Михайло Шульга та ієрей Сергій Мельничук. Всі присутні паломники причастилися Святих Христових Таїн.

Вранці, після міцного сніданку, дорогих і шанованих гостей тепло зустрів Високопреосвященнійший Єлисей, митрополит Ізюмський і Куп’янський.

Його Високопреосвященство сказав велосипедистам повчальні слова і благословив усіх на подальшу дорогу в кінцеву точку маршруту – Свято-Успенську Святогірську Лавру. Паломники дуже зраділи такій теплій зустрічі з правлячим архіпастирем. Вони не очікували такої щирої любові і простоти, з якою Владика поставився до кожного з учасників велопробігу. Отримавши благословення, втомлені, але щасливі люди були готові продовжити свою подорож.

У місті Ізюмі паломники відвідали ще й Ізюмське єпархіальне управління, де секретар єпархії архідиякон Юрій Чудак провів екскурсію по кабінетах, складу, єпархіальним відділам і храму на честь Воздвиження Хреста Господнього. Всім учасникам велопаломництва запам’яталося одне з найкрасивіших місць України і одна з найвищих точок Слобожанщини – “Гора Кременець”. Там, на оглядовому майданчику, мандрівники зробили загальні пам’ятні фотографії.

Після цього вони продовжили своє велопаломництво до заповітної цілі – залишилися 55 км до міста Святогірськ. По дорозі вони проїхали Лаврський скит в селі Богородичне та о 14.00 прибули до кінцевої точки свого маршруту – у Свято-Успенську Святогірську Лавру. Слава Богу за все!

Запрошуємо всіх, хто міцно тримається в сідлі велосипеда, зробити разом з нами велопаломництво у Славу Божу і з молитвою про мир в Україні в наступному 2021 році!

Переглянуто: (158)

Перейти до панелі інструментів