Неділя 4-та Великого посту

Розміщено на Бер 30, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


29 березня 2020 року, в 4-у неділю Великого посту, преподобного Іоанна Лєствічника, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив нічну Божественну Літургію святителя Василія Великого в Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено спів акафісту з водоосвяченням біля чудотворного образу Божий Матері «Піщанська».

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «У четверту неділю Великого посту свята Церква згадує вчителя благочестя, преподобного Іоанна Лєствічника, який залишив нам опис чудової духовної лєствиці. Він написав твір, в якому дуже детально, дуже послідовно вказав всі ті людські пристрасті, долаючи які поступово кожен християнин, як по східцях піднімається до Господа, знаходить свою духовну досконалість. Під час Великого посту всім нам дається можливість подумати про це сходження — в першу чергу оцінити своє власне становище на цих сходах. Де ми? Сходження до Бога неможливо без сильної віри. І тому не випадково сьогодні, в день пам’яті Іоанна Лєствічника, коли Церква пропонує задуматися про шляхи духовного сходження, ми чули Євангеліє від Марка, де говориться про віру як неодмінну умову здійснення чуда (Мк. 9: 17-31). Це так важливо для нас, особливо зараз, коли ми проходимо шлях цієї самої віри. В іншому місці Євангелія Господь на здивоване запитання учнів, — Чому ми не могли його вигнати? — відповів: «Цей рід не вигнати інакше тільки молитвою і постом» (Мф.17-21). Адже піст і молитва — це як раз два образи віри. Піст — це образ вірності, а молитва —це образ довіри, коли найголовнішими словами нашої молитви є слова — Хай буде воля Твоя. І ось якщо піст у нас буде, як вірність, а молитва, як довіра, тоді все можливе віруючому. Тоді все для нас можливе. І ці два слова — піст і молитва, — які ми звикли чути, повинні наповнитися самим справжнім змістом: піст — це наша вірність, молитва — це наше довіра».

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (103)

Перейти до панелі інструментів