Неділя 2-га Великого посту

Розміщено на Бер 16, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


15 березня 2020 року, у 2-у неділю Великого посту, пам’ять святителя Григорія Палами, архієпископа Фессалонітського, собор всіх преподобних отців Києво-Печерських, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію святителя Василія Великого в Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено спів акафісту з водоосвяченням біля чудотворного образу Божої Матері «Піщанська».

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей сказав: «Другу неділю Великого посту Церква присвячує пам’яті святителя Григорія Палами, покровителя християнських мовчальників і молитовників, яких називали в старовину безмовниками, подвижниками. Святий Григорій підтверджує головну думку православного богослов’я: життя християнина – це не монолог наш перед іконою. Начебто ми все життя щось говоримо, говоримо Богу, а у відповідь – тиша. Ні це не так! Господь постійно з нами! Господь весь час поруч з нами! І Господь говорить, відповідає нам. Але так як Слово Боже перевершує всякий розум людський, то і говорить Він з нами трошки по-іншому. Господь показує нам Свої дороги промислу через дії в світі, через знамення, знаки, через багато інших речей. Через ближніх наших. Святитель Григорій учив, що Бог настільки близький до нас, що дає нам можливість з Ним з’єднатися тут на землі через Його божественну благодать, яку святитель Григорій називав божественними енергіями, силами дії Божества. Розмова про Божественні енергії була предметом тривалого богословського спору між християнським сходом і християнським заходом, між Церквою православною і Церквою на той час уже католицькою. Західна Церква вчила, що Господь творить благодать, відокремлює її від Себе і подає людині, щоб та прийняла цей Дар і їм збагатилася. Святитель Григорій Палама вчить про інше. Він каже, що Божественні енергії невіддільні від Бога, Який Сам перебуває у всіх діях благодаті Святого Духа. Голос Божий звучить завжди в тиші. Якщо ви хочете його почути, постараємося вирватися з доби хоча б на кілька миттєвостей. Для цього нам Церква дає правило: кілька хвилин прочитати молитви, прийти в себе і подумати, яким був мій минулий день? Який буде мій наступний день? Для чого все це? Це важливо, так важливо… Хто хоче дізнатися волю Божу, шукайте тиші. Хто хоче зібрати свої думки і почуття – шукайте тиші, тому що наші думки і почуття розбігаються, не підкоряються нам, ми живемо завжди в неуважності. Але справжнє духовне життя людини відбувається тільки в зібраності. Треба зібрати свої думки і почуття в тихий осередок в глибині серця, щоб там запанувала мовчанка, в якій Бог промовляє Своє Слово, звернене до тебе. У ці дні Великого посту будемо всіма силами утримуватися від гріховних прагнень, приборкуючи плоть, приносячи Богу плоди, достойні покаяння, і змінюючи наш спосіб життя на краще, щоб в серцях наших з’явився хоч маленький промінь Фаворського світла і зігрів нас Божою благодаттю».

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (50)

Перейти до панелі інструментів