Свято обрізання Господнього і пам’ять святителя Василія Великого

Розміщено на Січ 15, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


14 січня 2020 року, в свято обрізання Господнього і пам’ять святителя Василія Великого, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Покровському храмі смт. Балаклія.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита Єлисея та облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Балаклійського благочиння і Вознесенського кафедрального собору.

За Божественною літургією митрополит Єлисей звершив священицьку хіротонію над дияконом Геннадієм Ноздрачьовим.

Після закінчення Божественної літургії був звершений молебень на новоліття.

Після чого митрополит Єлисей виголосив проповідь: «Сьогодні Православна Церква урочисто відзначає свято Обрізання Господнього в пам’ять про те, що Богонемовля Ісус по старозавітній традиції на восьмий день після Свого Різдва був обрізаний, і при цьому Йому було названо ім’я, предречене Архангелом Гавриїлом ще при Благовіщенні Діві Марії і провіщене Ангелом святому праведному Йосипу Обручнику – Ісус. За Законом Мойсея, даним Самим Господом ще Аврааму, всякий, хто хотів бути членом народу Ізраїльського, обраного Богом народу, мав пройти через особливу ​​криваву операцію. Це поширювалося на всі особи чоловічої статі. Відбувалося так зване обрізання. Знак обрізання залишався на все життя. Він був нагадуванням того, що ця людина є членом народу Ізраїльського. Як без обрізання, яке відбувалося в Старому Завіті на 8-ий день після народження немовляти, людина не могла увійти в суспільство обраного народу, так і без духовного обрізання християнин не може увійти в Царство Боже. Ми повинні постійно, щодня, можна сказати, щохвилини, здійснювати над собою цю духовну операцію. Сьогодні ми відзначаємо пам’ять святителя Василія Великого, святість якого була засвідчена багатьма його сучасниками. Він вніс свою лепту в християнський обрядовий закон: розробив багато канонічних правил, написав чин Божественної Літургії. Все це він зробив за одкровенням зверху. Також за одкровенням від Бога в давнину апостоли замінили обряд обрізання на християнське Таїнство Хрещення, в якому ми «обрізані обрізанням нерукотворним, скинувши людське тіло гріховне в Христовім обрізанні» (Кол 2:11). Часто можна почути такі міркування, що досить «мати Бога в серці», «творити добро», «всіх любити», а в церковному житті можна і не брати участь. Але Господь наш Ісус Христос показує нам важливість неухильного виконання обрядового закону. Браття і сестри, будемо подібно Господу свято шанувати і виконувати обрядові постанови християнської церкви, знаючи про те, що це веде нас до моральної досконалості і єднання з Богом».

Після закінчення проповіді за труди на славу святої Церкви керуючий єпархією здійснив нагородження Степана Івановича Масельського медаллю рівноапостольного князя Володимира.

Після чого дав усім своє святительське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (81)

Перейти до панелі інструментів