Свято Іверської ікони Божої Матері

Розміщено на Жов 27, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


26 жовтня 2019 року, в свято Іверської ікони Божої Матері, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в чоловічому монастирі на честь «Піщанської» ікони Божої Матері.

Його Високопреосвященству співслужила братія монастиря в священному сані та клірики кафедрального Вознесенського собору.

За Божественною Літургією митрополит Єлисей звершив священицьку хіротонію над насельником обителі ієродияконом Арсенієм (Хібіним).

У своєму архіпастирському слові Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Сьогодні ми прославляємо Матір Божу в її образі «Іверська». Ця ікона була в будинку однієї благочестивої вдови в Нікеї в IX столітті, в роки гоніння на святі ікони при імператорі Феофілі. Не будучи в змозі врятувати образ від наруги, вдова пустила її в море, ікона ж чудово попрямувала до святої гори Афонської, яку вже раніше Божа Матір обрала земним наділом Своїм разом з Іверією, пославши в останню країну святу рівноапостольну діву Ніну, просвітительку Іверії. Афонські ченці бачили вогняний стовп, який височів над святою іконою, але не могли досягти її. Тоді якось по-особливому одкровенню один чернець Іверського монастиря Гавриїл пішов по водах моря і взяв на руки святу ікону, вніс її в храм Іверського монастиря, але на другий день вона була знайдена над брамою монастиря, де обрала Божа Матір місце перебування Свого. Вона охороняє як би всі входи і виходи нашого життя і тому називається «благою вратарницею, що райські двері всім відкриває». Як би в знак того Вона і обрала собі місце під брамою обителі Іверської, що хоче Вона охороняти життєві входи і виходи людини. Церква сьогодні співає: «Радуйся, Вратарниця, що врата райські нам відкриваєш!» Сподобимось і ми, грішні, молитвою і заступництвом Пресвятої Богородиці, стяжати благоговіння і любов до святині, покаяння і молитву».

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (184)

Перейти до панелі інструментів