Усікновення глави пророка Іоанна Предтечі

Розміщено на Вер 12, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


11 вересня 2019 року, в свято усікновення глави пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в скиту на честь пророка Іоанна Предтечі в с. Іванівка Ізюмського округу.

Богослужіння почалося із зустрічі архієрея і облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству послужила братія скиту та Піщанського монастиря в священному сані.

Після закінчення богослужіння було звершено славлення біля образу Предтечі.

Високопреосвященніший Єлисей у своїй проповіді сказав: «З благоговійним сумом, в пості й молитві, згадуємо ми нині усікновення глави чесного, славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Згадуємо пам’ять тієї людини, того великого праведника, про якого Сам Господь сказав так: «Істинно кажу вам, що не було серед народжених жінками більшого, ніж Іоанн Хреститель». Так Він сказав про Свого сучасника, про Свого родича, про пророка Іоанна. Суть пророчого служіння полягала в тому, що він був глашатаям правди Божої. Це була людина, яку неможливо було купити, яку неможливо було залякати або приманити лестощами. Він закликав людей до моральної досконалості і покаяння. Як правильно сказав про сьогоднішній день митрополит Антоній Сурожський: «ми святкуємо день усікновення його глави. Святкуємо … Слово “святкувати” ми звикли розуміти як “радість”, але воно означає “залишатися без діла”. І без діла можна залишитися тому, що накриє душу радість і вже не до звичайних справ, а може трапитися, що руки опустилися від горя і жаху. І ось таке сьогоднішнє свято: за що візьмешся перед обличчям того, про що ми чули сьогодні в Євангелії?» Ірод, що шукав убити Іоанна за його викриття, однак, довго не міг зважитися на це, поки, сп’янілий від вина і пристрасті до блудниці, ще не втратив здатності ясно відрізняти голос совісті від голосу пристрастей, так чарівно і сильно була на нього дія слова і життя святого Хрестителя Іоанна! Життя, – як би говорить нам пророк Іоанн Хреститель – є стояння в правді. А як часто ми мовчимо, спостерігаючи, як правда зневажається – мовчимо з боягузтва, зі страху, боячись гніву на себе накликати або дружбу втратити. Великий праведник нагадує нам, що любов до Бога невіддільна від стояння в правді. Любов перебуває в Божій правді – це іскра божественного вогню в нашому серці, що не терпить зла, не терпить порушення правди, спалююча в серці честолюбство і страх. Молитвами святого Предтечі Іоанна та навчить усіх нас Господь полюбити правду і жити по правді, долаючи наші душевні немочі».

Після закінчення проповіді керуючий єпархією здійснив нагородження скитоначальника ігумена Іоанна (Жупника) медаллю святителя Іоасафа Білгородського.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (83)

Перейти до панелі інструментів