Неділя 11-а по П’ятидесятниці

Розміщено на Вер 1, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


1 вересня 2019 року, в 11-у неділю після П’ятидесятниці, віддання свята Успіння Пресвятої Богородиці, мученика Андрія Стратилата і іже з ним, Донської ікони Божої Матері, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено спів акафісту з водоосвяченням у Піщанського образу Божої Матері.

Правлячий архієрей звернувся до парафіян зі святительським словом: «Сьогодні ми чули в Євангелії як один раб винен був цареві 10 тисяч талантів. Цар пробачив цей борг рабу. Але раб виявився вкрай злим і невдячним: йому один його товариш винен був сто динаріїв, і він не хотів пробачити йому, ані чекати сплати боргу, за це був ув’язнений. Розгнівався цар, дізнавшись про жорстокості облагодіяного їм лукавого боржника, і вчинив уже з ним так, як повинен був вчинити суддя зі злочинцем. Вимоливший прощення – судиться, як злочинець. Господь легше прощає наші гріхи проти Нього, ніж проти ближніх наших. Подібно до цього щедрого і милостивого Царя чинить з нами, грішниками, Отець Небесний. А ми часто як цей злий раб нічого не хочемо вибачити ближньому. Що таке прощення? Уміння прощати – це ознака християнської настроєності душі і турботи про ближнього, це ознака нашого перебування в любові. У чому ж і як ми можемо висловити чоловіколюбство і милосердя? Перш за все, в наданні всілякої допомоги нужденному, в наданні захисту в потребах, потім, у лагідності і незлопам’ятстві до кривдників, в молитві про них і в співчутті до согрешающим. Наші борги перед Богом – це наші гріхи, це повсякденне порушення заповідей Божих, якщо не ділом, то почуттям, думкою і словом, це – і наша невдячність за незліченні милості Божі. «Ми живемо в гріху і з кожним днем ​​збільшуємо свій борг в небесній книзі правди Божої». Страшним застереженням висловив Господь відповідь свою апостолу Петру, що спитав: «Скільки разів прощати братові моєму?» – «так само й Отець Мій Небесний учинить із вами, якщо не простить кожний з вас від всього серця своєму братові гріхів його».

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (63)

Перейти до панелі інструментів