Високопреосвященніший Єлисей взяв участь в урочистостях Святогірської Лаври

Розміщено на Сер 25, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


24 серпня 2019 року в Святогірській Лаврі молитовно вшанували день пам’яті преподобного Іоанна, Затворника Святогірського.

О 8:30 відбулася зустріч Високопреосвященнішого Никодима, митрополита Сєверодонецького і Старобільського.

Пізню Божественну літургію очолив священноархімандрит Свято-Успенської Святогірської Лаври митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон.

Його Високопреосвященству співслужили митрополит Святогірський Арсеній, вікарій Донецької єпархії, намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей, митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим, архієпископ Макіївський Варнава, вікарій Донецької єпархії, архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп, єпископ Добропільський Спиридон, вікарій Горлівської єпархії, єпископ Волноваський Амвросій, вікарій Донецької єпархії, лаврське духовенство гості обителі в священному сані.

На Божественній літургії читались молитви про мир в Україні і єдність світового Православ’я.

Проповідь після запричастного вірша сказав Високопреосвященніший архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп.

Після завершення Божественної літургії в Успенському соборі Святогірської Лаври відбулася хресна хода з іконою і мощами преподобного Іоанна Затворника на монастирську площу, де також був відслужений молебень.

Коротке житіє преподобного Іоанна, Затворника Святогірського

Народився майбутній Святогірський подвижник в Курську, в багатодітній родині побожного благочестивого подружжя-міщан Степана та Олени Крюкової, що мали чотирьох синів і чотирьох дочок. З дитинства Іван (так нарекли святого в Хрещенні) був добрим, слухняним і працьовитим. Відданий на навчання виробництву пічних кахлів, через кілька років він настільки швидко розвивався в цій справі, що відкрив окремо від господаря свою фабрику, і з цієї справи мав гарний прибуток. Крім того, великий дохід приносили йому колишні в його власності два заїжджих двора для приїжджих і готель.

З дитинства схильний душею до чернецтва, але з послуху батькам, тягнувший з відходом в монастир, по смерті батька Іван нарешті отримує благословення своєї матері на чернецтво. І залишивши свій будинок і все, що нажив за ці роки, він обирає собі місцем подвигу відокремлену Глинську Богородицьку пустинь.

Одинадцять років провів він в Глинській пустині, несучи різні послухи, досяг успіху в ній духовно. І ось, в числі нечисленної братії перейшов на нове місце подвигів — обитель Успіння Пресвятої Богородиці у Святих Горах, що відновлювалась. Там майбутній Затворник старанно ніс послух економа, і за свою працю і благочестя був посвячений у сан ієромонаха і був призначений духівником для приходящих прочан.

Беручи участь в очищенні крейдяних печер і розширенні печерних келій, особливо полюбив одну з них, і загорівшись благим бажанням самітництва, став проситися в затвор. Отець-настоятель, архімандрит Арсеній (Митрофанов), з обережністю прийняв прохання майбутнього святого, і чимало його випробовував. Достойно пройшовши всі випробування, подвижник був допущений до подвигу затвора, що став вінцем його доброго подвижництва. В затворі преподобний перебував 17 років, цим угодивши Господу і сподобився від Нього ще за життя дару прозорливості і сили молитви. Велика булоа смиренність і слухняність преподобного: давши обіцянку вийти з затвора на першу вимогу настоятеля, Затворник виконав його, погодившись перебратися на лікарняний хутір перш самої своєї смерті, яку і передбачив.

Про безсумнівну святість Святогірського Затворника Іоанна — плоду його великотрудного благочестивого житія, вінцем якого став великий подвиг затвора, смиренність і послух, притаманні святим навіть до смерті — говорить безліч чудес і зцілень, що відбувалися ще задовго до його прославлення. Так, багато хто одержував зцілення, помолившись на його могилі або після того, як там були відслужені панахиди, також багато зцілювалися і отримували полегшення в своїй хворобі від покладання на них мантії преподобного і його вериг, що при суворому житті своєму носив Святогірський подвижник.

І в наш час є безліч випадків благодатної допомоги святого Іоанна Затворника, яка подається стражденним людям по молитвам біля його чесних мощів або на його могилі. Пісок з могили преподобного і масло від його лампади паломники відвозять як святиню і також отримують зцілення по вірі своїй і молитві преподобному Іоанну Затворнику.

Преподобний Іоанн Затворник є небесним покровителем святої Святогірської обителі, а також зразком і прикладом для наслідування всім наступним після нього поколінням святогорців. Життя святого воістину є справжньою сповіддю Христа і Його Святої Церкви, твердим зберіганням святої віри православної і неухильним стоянням в істині і правді Христових.

Прославлення угодника Божого Затворника Іоанна — торжество безсумнівної, безперечної, засвідченої Церквою святості подвижника, який став для народу Божого своїм, рідним і близьким. Немов до живого, до нього знову і знову приходять в Святі Гори тисячі прочан з проханнями молитовного заступництва і покровительства, свято сподіваючись на його неодмінну допомогу і по вірі своїй отримуючи просиме. І місце поховання чесного тіла Святогірського Затворника біля колишнього храму на честь Охтирської ікони Пресвятої Богородиці на лікарняному хуторі задовго до прославлення преподобного стало місцем особливого паломництва православного люду. Ніколи не припинявся і надалі ніколи не вичерпається потік прочан до його могили — одного з найбільш шанованих святих місць Святогір’я. Як ніколи не вичерпається багатотисячне паломництво до однієї з головних святинь Святогір’я — безцінного бісеру мощів угодника Божого, прославленого в лику святих 24 серпня 1995 р.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (68)

Перейти до панелі інструментів