Неділя 2-а після П’ятидесятниці

Розміщено на Чер 30, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


30 червня 2019 року, в 2-у неділю після П’ятидесятниці, всіх святих, в землі Руській просіявших, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Хрестовоздвиженському храмі с. Лиман Зміївського округу.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита і облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство благочиння та кафедрального собору.

Митрополит Єлисей звернувся до віруючих з пастирським словом, в якому сказав: «Сьогодні свято всіх святих в землі Руській – всіх святих, яких зростила наша земля. Нині свято духовного неба над нашою Вітчизною. Те небо широко простягається, починаючи від святого князя Володимира і блаженної княгині Ольги. Вони були як би коріння всіх святих, що в землі нашій просіяли. У самий розпал революції, в епоху міжусобиць і кровопролить, Російська Церква встановила свято всіх святих, в землі Руській. Святкується він у другу неділю після Трійці, через тиждень після свята всіх святих, і про нього варто пригадати в наші дні, коли перед свідомістю не тільки російських, але і всіх людей гостро стоїть питання про ставлення до своєї країни і рідного народу – одвічне питання про правильний чи неправильний патріотизм. Сьогодні, коли ми згадуємо всіх святих, в землі Руській, ми дивуємося різноманіттю їхніх подвигів. Серед них – могутні правителі і рядові монахи, просвітителі народів і засновники монастирів, церковні ієрархи та неписьменні селяни, жінки-домогосподарки і немовлята-мученики. Наша історія – не низка безглуздих злетів і падінь, перемог і розчарувань – це простір дії Промислу Божого, де постійно народжувалися і продовжують народжуватися нові святі. В цьому і полягає сенс поняття «Свята Русь». І з особливою силою звучать в сьогоднішній день піснеспіви свята, де говориться: «Русь Свята, бережи віру православну, в ній же тобі твердження». «Святість» – це щось таємниче, що вимагає дотримання благоговійної дистанції. Все, що присвячене Богові, люди або предмети, в Біблії називається «святим». У давнину всі члени Церкви називалися «святими», оскільки всі прагнули до непричетності до зла і всякої нечистоти. Святість тим відрізняється від моральності, що вона не автономна. Це як мінімум відношення двох: Бога і людини. Людина, яка має назву свята, вже як правило є моральною, але відрізняється духовною досконалістю і близькістю до Бога. Святість – це результат життя людини, яка прагне бути з Богом нерозлучно. Ми сьогодні прославляємо тих наших родичів, фіналом життя яких стала святість і на землі, і на Батьківщині Небесній. Будемо просити в молитвах «родичів наших, що досягли небесного Сіону і славу від Бога прийняли», щоб випросили нам, в скорботах сущим, розраду, зміцнення у вірі, єдність і однодумність».

На честь 55-річчя настоятеля храму протоієрея Іоанна Штепули, митрополит Єлисей нагородив його орденом преподобного Нестора Літописця.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (85)

Перейти до панелі інструментів