16 конференція глав і співробітників молодіжних відділів і організацій Української Православної Церкви

Розміщено на Чер 11, 2019 в Новини благочинь

Эта запись также доступна на: Russian


З благословення блаженнійшого Онуфрія, митрополита Київського і всієї України в с. Лазурне Херсонської єпархії відбулася шістнадцята конференція глав і співробітників молодіжних відділів та організацій УПЦ. Ізюмську єпархію представляв співробітник молодіжного відділу протоієрей Михайло Шульга. За п’ять днів, проведених в дружному колективі учасників конференції, ми дізналися дуже багато цікавого і познайомилися з ідеями і діяльністю незвичайних, дуже грамотних богословів і просто хороших людей.

Зокрема в перший день 27 травня, після реєстрації, молебню і привітань, – від Блаженнішого Онуфрія, від Високопреосвященнішого Іоанна і Іони, і інших високопоставлених служителів Церкви, ми прослухали чудові лекції глави молодіжного відділу Херсонської єпархії, протоієрея Георгія Гуляєва, який розповів нам про «Дев’ять з половиною способів утримати увагу молодих».

Зокрема, щоб молоді люди уважно слухали проповідь і брали участь в бесіді:

1) Потрібно розуміти заздалегідь, з ким ми матимемо справу, тобто необхідно визначити цільову аудиторію майбутньої проповіді;
2) Важливо підготувати тему уроку (проповіді або бесіди);
3) Необхідно постійно підтримувати увагу слухачів;
4) Так як мозок людини засвоює інформацію тільки перші 15 хвилин, то потрібно робити невеликі смислові паузи і продовжувати бесіду далі;
5) Не пропонувати слухачам застарілих цитат (проте це не відноситься до Євангелія і переказів Святих отців), або тих, в достовірності яких ми не впевнені;
6) Потрібно мати помірне почуття гумору. Головне не починати з жартів, тому що аудиторія з самого початку не буде всерйоз сприймати почуте;
7) Потрібно намагатися не відходити від теми, а якщо це сталося, то необхідно повернутися в висновках до основної теми, підбиваючи підсумок усього сказаного вище;
8) Не можна виходити за рамки часу, який ви визначили для проведення проповіді або бесіди;
9) Зацікавити (заінтригувати) слухачів для привернення їхньої уваги до тематики наступних лекцій або проповідей, щоб вони чекали наступних зустрічей і брали участь в їх проведенні.

Ось такі тези, я для себе відзначив з доповіді отця Георгія.

Потім виступив протоієрей Володимир Тукало (клірик Київської єпархії) з лекцією: “Чи потрібна в Церкві мультистилева проповідь?”. На думку отця Володимира, такий підхід до викладу проповіді недоречний і богословськи грамотно обгрунтував відповідь на це питання.

На наступний день 28 травня до нас на конференцію приїхав член Місіонерської комісії при Єпархіальній раді м. Москви, експерт Синодального відділу у справах молоді РПЦ, знаменитий журналіст і місіонер ієромонах Димитрій (Першин). Він прочитав чудову лекцію на тему: “Про євангельську єдність високої європейської культурної традиції – Євангеліє в світі культури: від Гомера до Гаррі Поттера”. Чесно кажучи, його розповідь мені запам’яталася найбільше його неординарністю. Виявляється грецькі, язичницькі твори Гомера, написані задовго до пришестя у світ Спасителя (ХI-VIII ст до н.е.), носять в собі «християнський сенс».

Ідея творів гомерівського епосу «Іліада» і «Одіссея» така, що люди шляхетніші за грецьких богів, які безжально грали людськими долями. Люди вище і краще цілого пантеону мешканців Олімпу, тому що вміють любити і прощати. Люди, подібно Прометею, можуть жертвувати собою, для того, щоб «поділитися вогнем» з ближніми і не можуть миритися зі злом.

Ще один важливий момент! З лекції отця Димитрія виходить, що Аристотель (давньогрецький філософ, учень Платона і вихованець Олександра Македонського) знав євангельську істину задовго до пришестя Христа.

Що ж стосується серії романів англійської письменниці Джоан Роулінг про Гаррі Поттера, то ми всі вважали, що ці книги Церква читати не рекомендує. Відповідно і фільми дивитися не варто, тому що в них пропагується окультизм і магія.

Але, виявляється, навіть в них є «християнський сенс», який я, чесно кажучи, не побачив, переглянувши фільми. Джоанн Роулінг відкрито заявила про християнську алегорію в своїй останній книзі, «Гаррі Поттер і Дари Смерті», – за повідомленнями Християнського Мегапортала invictory.org з посиланням на Christian Post. По всій видимості, остання книга серії говорить про воскресіння і життя після смерті.

Ось точка зору доповідача ієромонаха Димитрія.

У книзі «Дари Смерті», в переддень Різдва, Гаррі разом з Герміоною відвідує могили своїх батьків в Долині Ґодрика і бачить два біблійні посилання на меморіальних плитах:

«Останній ворог буде знищений – смерть» (1 Коринтян 15:26) на могилах батьків  «Бо де скарб ваш, там буде і серце ваше” (Мф.6: 21) на надгробку Дамблдора.

Незважаючи на правильне тлумачення Біблійних віршів Герміоною, Гаррі свідомо пішов на смерть і був убитий Волан-де-Мортом. За сюжетом роману найперший вокзал в світі – це «Кінгс-Крос» і саме в ньому знаходиться «перехід між світами». Гаррі там добре, а Волан-Де-Морту навпаки – погано і тому він знаходиться в глибокій образі на всіх. «Кінгс-Крос» в книгах Джоанн Роулінг – це образ Раю, де немає місця злу. Гаррі вже зібрався відійти у вічність до своїх батьків, але йому на прохання Дамблдора належало повернутися, щоб врятувати живих.

Ще один християнський посил полягає в тому, що сила любові може перемогти будь-яку магію. І в кінцевому підсумку Гаррі назвав свого сина на честь колишнього ворога. Ця лекція дозволила мені абсолютно з іншого боку подивитися на такого літературного персонажа, як Гаррі Поттер. Також отець Димитрій (Першин) розповів про своє бачення “Ігри престолів”, що, безсумнівно, допоможе краще зрозуміти молодь і залучити до бесід на християнські теми.

Особливу увагу учасників конференції було звернуто на виступ професора КДАіС протоієрея Олексія Добош з дуже актуальною темою: “УПЦ і суспільство: внутрішньоцерковні та церковно-суспільні проблеми”.

У середу 29 травня з дуже душевною доповіддю виступив секретар літургійної комісії Київської єпархії протоієрей Димитрій Гарчук (настоятель храму на честь Єрусалимської ікони Божої Матері, секретар літургійної комісії Київської єпархії). Тема його доповіді: “Перспективні напрямки соціальної роботи з дітьми з РАС (розладом аутичного спектру) і їх батьками в УПЦ: Богослужбові і позабогослужбові аспекти”. Отець Дмитро розповідав про цю проблему дуже щиро, тому що у нього самого дитина хвора РАС. Основна ідея лекції полягає в тому, що діткам з діагнозом «аутизм», майже неможливо самостійно пристосуватися до способу життя здорової дитини. Діти з РАС все одно залишаться «іншими», але якщо їх навчити причащатися, то з Божою допомогою такі дітки більш успішно соціалізуются в суспільстві.

Потім була панельна дискусія від журналу “Отрок.ua”. Тема дискусії: “Чи повинна Церква розважати?”. У ній брали участь усі бажаючі, зокрема три отці Олександра: Клименко, Князюк і Пономаренко.

Дуже цікаво виступив протоієрей В’ячеслав Яковенко з темою: “Як грамотно надати духовну допомогу молодій людині, яка повернулася з АТО?”. Ця тема гостро стосувалася і місцевих жителів, які мимоволі виявилися в місцях бойових дій і так само вимагають духовної допомоги. 350000 воїнів офіційно пройшли через війну – Церква зобов’язана їм допомогти повернутися до нормального життя.

Вразив неординарний виступ актриси і режисера Олени Лазович з темою: “Театр, як форма місіонерства”. Вона ж увечері провела майстер-клас з ораторського мистецтва.

Переможець музикального теле-шоу “Голос країни” протоієрей Олександр Клименко виступив з дуже цікавою доповіддю: “Неофіційні спікери УПЦ, або Хто насправді має ресурс для формування громадської думки”. Висновок: кожен священнослужитель!

Після отця Олександра розповів нам про свій інтернет-проект “СКАРБ” журналіст і блогер Василь Макарівський, а Сергій Мотуз, бізнесмен і батько 10 дітей, поділився своїм сімейним досвідом у вихованні дітей. І на завершення цього дня «порвав зал» барвистістю і емоційністю своєї доповіді протоієрей Діонісій Буренко (клірик Львівської єпархії) з темою «Досвід співпраці православних священнослужителів з навчальними закладами Галичини». Отець Діонісій розповів нам про особливості свого (пастирського) служіння на Галичині.

30 травня в четвер почався день з прекрасного лектора, доктора філософських наук, доцента кафедри “Теорії культури і філософії науки” філософського факультету ХНУ ім. Каразіна Олександр Філоненко, який нам розповів про те, яким повинен бути в сім’ї справжній батько і про інститут сім’ї в цілому. Аудиторія була в захваті від його виступу.

Тему виховання підростаючого покоління продовжила Юлія Фещенко (директор Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 Служби у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міськради) в своїй доповіді “Педагогічні та психологічні особливості сприйняття світу дітьми-сиротами”. І доповідь ігумена Валеріана (Головченко) на актуальну на сьогоднішній день тему: “Патріотизм, націоналізм, історія очима молодих”.

І в завершенні програми дня наc презентував фільм власного виробництва про паламарів клірик Київської єпархії, протоієрей Сергій Баршай: «Системна душпастирська праця з паламарями на парафії». Після перегляду фільму з презентаціями молодіжних проектів виступили представники єпархіальних молодіжних відділів. Не була винятком і Ізюмська єпархія. Я розповів Високопреосвященнішому Владиці Іоні і всім присутнім на конференції про життя нашої єпархії в цілому і про роботу нашого молодіжного відділу. Про те, що при кожному благочинні з благословення нашого Архіпастиря митрополита Єлисея трудяться на ниві молодіжного служіння священнослужителі і показав фотографії, що підтверджують виконану роботу, а також розповів про наш досвід роботи з молодими людьми в Ізюмській єпархії. У четвер ввечері відбулася братська трапеза для всіх учасників конференції.

У п’ятницю 31 травня в храмі Святого Олексія с. Лазурне була звершена Божественна Літургія, яку очолив голова відділу у справах молоді при Священному Синоді УПЦ Високопреосвященніший Іона, архієпископ Обухівський, у співслужінні учасників конференції і в священному сані. Мирські ж учасники причастилися Святих Христових Таїн. Потім нам всім судилася довге дорога додому.

До скорої зустрічі на 17-й конференції, яка відбудеться вже цієї осені.

співробітник молодіжного та сімейного відділів Ізюмської єпархії,
магістр богослов’я, настоятель Свято-Успеского храму с. Соколово
протоієрей Михайло Шульга

Переглянуто: (184)

Перейти до панелі інструментів