П’ятниця Світлої седмиці

Розміщено на Тра 4, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


3 травня 2019 року, в п’ятницю Світлої седмиці, в день святкування образу Пресвятої Богородиці «Живоносного Джерела», митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в чоловічому монастирі на честь Піщанської ікони Божої Матері м. Ізюма.

Перед початком Літургії був зустрінутий ковчег з мощами святих воїнів мучеників, який потім буде доставлений до військових частин.

Його Високопреосвященству співслужили братія монастиря в священному сані, клірики кафедрального собору і капелани.

Після закінчення Літургії було звершено хресний хід на джерело Божої Матері (Кириченкова криниця), де був звершений водосвятний молебень.

Після закінчення молебню Високопреосвященніший Єлисей звернувся до віруючих із проповіддю: «У Світлу п’ятницю вшановується ікона Божої Матері «Живоносне Джерело». Пам’ять про велике цілюще джерело, що знаходиться у граді Константинополі, відображене не тільки в традиції церковного іконопису, але і в нашому церковному календарі. На околиці Константинополя, недалеко від кріпосної стіни, було джерело, і люди помітили, що ті, хто з молитвою притікає до нього і черпає воду, отримує зцілення. У V столітті імператор Лев повелів побудувати над джерелом монастир і назвав цю обитель «Живоносне Джерело». Трохи пізніше на честь цієї події в головному храмі монастиря була споруджена мозаїка, яка зображала Царицю Небесну в пояс, з Немовлям, що як би сидить на Її утробі  і з потоками води, виливається. Саме цей образ, який визивав надзвичайне враження на жителів стародавнього Константинополя, і поклав початок писанню особливого зображення Божої Матері, що іменується «Живоносне Джерело». З самої ікони випливає, що власне Живоносне Джерело є Господь Ісус Христос. За безліч Божественної любові і ласки, які Богородиця виливає світу, свята Церква називає Її нині «Живоносне Джерело». Як природне джерело виливає воду, що омиває людину, втамовує спрагу, так і Пресвята Діва виливає світу Воду Живу — Христа Спасителя, Який омив нашу скверну і втамував спрагу всієї землі і всього людства, що знемагають під тягарем гріха, прокляття і смерті. Сьогодні прославляються Божа Матір і Божественний Син, прославляється сила слова Божого, а одночасно і сила благодаті, яка присутня в цьому слові і присутня в Церкві через Воскресіння Спасителя. У ці святкові дні я бажаю, щоб наше духовне життя розквітало, і плоди цього розквіту витісняли б з людського життя все те, від чого ми страждаємо, – зло і неправду з особистого та сімейного життя, в суспільних відносинах, тому що там, де Бог, – там надія і там Божа правда. Христос Воскрес – Воістину Воскрес!».

По завершенні проповіді митрополит Єлисей дав усім, хто молиться своє архіпастирське благословення і роздав паски.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (95)

Перейти до панелі інструментів