Представники Ізюмської єпархії взяли участь у роботі VI-ї Всеукраїнської конференції керівників єпархіальних відділів УПЦ у справах сім’ї

Розміщено на Лис 27, 2018 в Новини благочинь

Эта запись также доступна на: Russian


22-23 листопада 2018 р. у Києво-Печерській Лаврі відбулась VІ Всеукраїнська конференція керівників єпархіальних відділів у справах сім’ї УПЦ.  З благословення Високопреосвященнішого Митрополита Ізюмського та Куп’янського Єлисея участь в конференції взяв голова відділу у справах сім’ї протоієрей Олександр Свиридов та заступник голови відділу ієрей Євген Карнаух.

Робота форуму розпочалася з молебну перед доброю справою.

Було зареєстровано більше 50-ти керівників єпархіальних відділів із різних єпархій УПЦ.  Очолив захід голова Місії архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон.

Напочатку пленарного засідання пролунали вітальні слова Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія, голови Місії архієпископа Ровеньківського і Свердловського Пантелеімона, а також ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра.

“Сучасна благочестива сім’я, – йдеться у привітанні Архіпастиря – це спільна праця, бо тільки взаємодопомога і взаємотерпіння можуть дати позитивний результат.  Якщо цього не буде, якщо подружжя не будуть намагатися допомагати один одному і прислухатися до голосу серця, то така сім’я ніколи не стане міцною.  З родини починається все: і людське життя, і життя всього суспільства. Коли вдома у нас добре все, тоді нам не страшні ніякі життєві бурі, чим в сім’ї спокійніше, тим тепліше атмосфера, тим щасливіше людина, тим простіше їй йти своїм шляхом”.

Після вітального слова Предстоятеля, перед аудиторією виступив митрополит Бориспільський та Броварський Антоній. Владика відзначив діяльність Місії, наголосивши, що робота з сім’ями є вкрай необхідною для майбутнього української Церкви.  Після чого архієрей відповів на питання присутніх.

У перший день роботи VІ Всеукраїнської конференції також виступили голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді архієпископ Обухівський Іона, перший проректор Київських духовних шкіл протоієрей Сергій Ющик, заступник Голови Місії ієрей Іоанн Ружицький, керівник відділу сім’ї Ізюмської єпархії протоієрей Олександр Свиридов з темою доповіді «Здоров’я сім’ї – майбутнє Церкви і Держави.  Гендерні виклики сучасності», керівник сімейного відділу Львівської єпархії протоієрей Михаїл Коник, архімандрит Ніфонт (Омельчук), співробітник Молодіжного відділу УПЦ протоієрей Миколай Могильний, керівник Сімейного відділу Київської єпархії Протоієрей Сергій Екшиян та його колега Віра Кошіль, керівник сімейного відділу Херсонської єпархії протоієрей Іоанн Гордієнко та інші.

Практичним і корисним для всіх присутніх став виступ керівника сімейного відділу Львівської єпархії протоієрея Михаїла Коника, який підготував доповідь на тему тему «Сучасне місіонерство: питання підготовки молодих до Таїнства шлюбу в УПЦ». Отець Михаїл розповів про досвід проведення дошлюбних бесід з молоддю. Священик зазначив, що їх обов’язкове проведення допомагає юнакам і дівчатам відчути глибинний сенс і відповідальність церковного шлюбу, його святість і нерозривність. Був представлений також проект «Наставництво для дітей-сиріт». Він передбачає пошук, відбір і підготовку для дітей, які перебувають в інтернатних установах, відповідальної людини (наставника), який готуватиме дитину до дорослого життя.

У форматі електронних презентацій священики розповідали про досвід своїх єпархій по роботі з сім’ями і ділилися життям своїх парафій. Не обійшли стороною і серйозні проблеми, які накопичилися в цій важливій соціальній сфері. Йшлося, зокрема, про те, що традиційна сімейна мораль спочатку була міцною опорою християнської церкви та запорукою успішного розвитку держави. Однак, в сучасному світі відбувається підміна справжньої християнської моделі сім’ї іншої, яка спонукає молодь шукати в шлюбі порочні задоволення. Наслідок цього-сирітство, неповага до батьків, аборти, сурогатне материнство і аморальний спосіб життя членів сім’ї. В результаті сьогодні в Україні після першого року сімейного життя розлучається 60% сімейних пар. Тому робота над зміцненням традиційних сімейних цінностей і захистом людської особистості є одним з основних напрямків діяльності Української Православної Церкви.

Другий день конференції розпочався урочистою Божественною Літургією в храмі преподобних Антонія та Феодосія Печерських у Києво-Перській Лаврі. Богослужіння очолив Голова Місії, архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон. Його Високопреосвященству співслужили керівники та співробітники сімейних єпархіальних відділів у сані.

Після Літургії учасники конференції на чолі з Преосвященним Владикою вирушили до лаврського цвинтарю, де на могилі спочилого Предстоятеля УПЦ, Блаженнішого митрополита Володимира, Голова Місії звершив заупокійну літію.

Завершальним етапом конференції стала екскурсія учасників форуму по Музею Блаженнішого Володимира.

Заступник керівника відділу у справах сім’ї Ізюмської єпархії УПЦ ієрей Євген Карнаух

Переглянуто: (100)

Перейти до панелі інструментів