Свято Іверської ікони Божої Матері

Розміщено на Жов 27, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


26 жовтня 2018 року, в свято Іверської ікони Божої Матері, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Свято-Духівському храмі с. Новоосинове Куп’янського благочиння.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Куп’янського округу і Вознесенського кафедрального собору.

У своїй проповіді Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Сьогодні ми молитовно відзначаємо подію, яка сталася в IX столітті — за часів іконоборства, коли в Візантійській імперії за наказом єретичної влади в будинках і храмах нищили і надругались над святим іконами. Одна благочестива вдова, що жила недалеко від Нікеї, зберігала у себе образ Богоматері. Скоро це стало зрозумілим. Озброєні воїни, що прийшли хотіли відняти ікону, один з них вдарив святиню списом, і з лику Пречистої потекла кров. Жінка пішла до моря і опустила ікону в воду; образ не потонув, а стоячи рушив по хвилях. Про ікону з пронизаним ликом, пущеної по морю, дізналися на Афоні: єдиний син цієї жінки прийняв чернецтво на Святій горі і трудився поруч з тим місцем, де колись причалив корабель, що віз на Кіпр Саму Божу Матір і де згодом, у Х столітті , грузинський вельможа Іоанн і візантійський полководець Торніке заснували Іверську обитель. Одного разу насельники Іверського монастиря побачили на морі вогненний стовп висотою до неба — він піднімався над образом Богоматері, що стоїть на воді. Ченці хотіли взяти ікону, але чим ближче підпливав човен, тим далі в море йшов образ. Браття стали на молитву і старанно просили Господа дарувати ікону обителі. У наступну ніч Пресвята Богородиця явилася уві сні старцю Гавриїлу, що вирізнялася строгим подвижницьким життям і сказала: «Передай настоятелю і братії, що Я хочу дати їм Мою ікону в покров і допомогу, потім увійди в море і з вірою йди по хвилях — тоді всі дізнаються про мою любов і благовоління до вашої обителі». На ранок монахи з молебним співом вирушили на берег, старець безбоязно пішов по воді і сподобився прийняти чудотворну ікону. Її поставили в каплиці на березі і три доби здійснювали перед нею молитви, а потім перенесли в соборний храм. На другий день ікону виявили над монастирськими воротами. Її віднесли на колишнє місце, але вона знову опинилася над брамою. Так повторювалося кілька разів. Нарешті Пресвята Богородиця з’явилася старцеві Гавриїлу і сказала: «Передай братії: Я не хочу, щоб Мене охороняли, але Сама буду вашої Берегинею в цьому житті і в майбутньому. Я випросила вам у Бога Мою милість, і до тих пір, поки будете бачити Мою ікону в обителі, благодать і милість Сина Мого до вас не збідніє». Ченці збудували надбрамну церкву в честь Божої Матері, берегині обителі, в якій чудотворна ікона перебуває і донині. Ікона називається Портаітісси — Вратарница, Воротарка, а за місцем свого явища на Афоні — Іверська. У XVII столітті про Іверську ікону дізналися на Русі. Архімандрит Новоспасского монастиря Никон, майбутній Патріарх, звернувся до архімандриту Іверського Афонського монастиря Пахомія з проханням надіслати точний список чудотворного образу.

13 жовтня (за старим стилем) 1648 року ікону зустрічали в Москві цар Олексій Михайлович, Патріарх Йосип і весь православний народ. Це була перша Іверська ікона на Руській землі. Надалі ж кілька списків було зроблено з Іверської ікони і кожен прославився численними чудесами і зціленнями. Дивлячись на Пречистий Її Лик, завжди пам’ятаєш, що ми усиновлені Їй Самим Господом нашим Ісусом Христом. Адже Господь, будучи розіп’ятим на хресті і зазнаючи жахливі муки, сказав апостолові Іоану: «Се Мати твоя». А Богородиці, вказуючи на Іоанна: «Се син Твій». І тепер Цариця Небесна має про нас своє всемощное піклування. Пресвята Богородиця Вратарница нагадує нам, що єдиний шлях до Бога, шлях зцілення душі, є безперервна молитва. За заповіддю Ісуса Христа, нам повинно завжди в молитві шукати милості Божої, завжди стукати в двері милосердя Господнього, завжди просити Бога, щоб Він не закрив перед нами врата Свого Царства, перш ніж ми покинемо наше земне тимчасове життя. Церква сьогодні співає: «Радуйся, Вратарниця, що врата райські нам відкриваєш!» Сподобимось і ми, грішні, молитвою і заступництвом Пресвятої Богородиці, стяжати благоговіння і любов до святині, покаяння і молитву ».

Після закінчення проповіді дитяча недільна школа привітала правлячого архіпастиря і всіх, хто молився, зі святом Іверської ікони Божої Матері, прочитавши вірші про чудотворний образ Божої Матері і виконала духовні псалми.

Правлячий архієрей привітав настоятеля храму протоієрея Олексія Лисняка з його 45-річчям, подякував йому за пастирські труди і нагородив орденом Української Православної Церкви святого великомученика Георгія Побідоносця.

Після чого Його Високопреосвященство дав усім, хто молиться своє архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (107)

Перейти до панелі інструментів