Неділя 3-я Великого посту. Хрестопоклонна

Розміщено на Бер 20, 2023 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

19 березня 2023 року в Неділю 3-ю Великого посту, Хрестопоклонну Преосвященніший Іоанн єпископ Ізюмський і Куп’янський звершив Божественну літургію свт. Василія Великого у храмі на честь Різдва Христового, с. Борова, Зміївського благочиння.

Його Преосвященству співслужили секретар єпархії, благочинний Зміївського округу та настоятель храму.

На сугубій єктенії Архіпастир підніс молитви про мир в Україні, про Святу Церкву, про воїнів які захищають нашу землю та про постраждалих від війни.

Після відпусту було звершено поклоніння Чесному і Животворчому Хресту Господньому.

Після поклоніння Архіпастир звернувся до віруючих з проповіддю, в якій зазначив: “З милості Божої ми досягли середини святої Чотиридесятниці. Хто з вірою і благоговінням вступив у дні Великого посту, здійснюючи подвиги посту і молитви, не міг не помітити користі посту. По-перше, така людина відчуває духовну легкість і радість, по-друге, скільки б піст не тривав, він йому не буває в тягар. Але є люди, які ще не укріплені у вірі, і тільки роблять перші кроки на своєму шляху до Бога. Для них піст здається важким і тяжким.
Свята Церква, як любляча мати, всередині посту виносить Животворний Хрест на поклоніння, щоб одних зміцнити і надихнути на подальше проходження посту, а іншим нагадати, що якщо Син Божий розіп’явся на Хресті заради нашого спасіння, то й ми повинні чинити подвиги заради спасіння своєї душі. Поклоняючись Животвоному Хресту Господньому, Свята Церква ще нагадує всім нам про наше особисте хрестонесіння: “Хто хоче йти вслід за Мною, нехай зречеться самого себе, і візьме свого хреста та й за Мною йде” (Мк. 8:34). Що означає зректися себе? Зректися себе, не душі своєї, бо вона цінніша за весь світ і є образ Божий, не тіла свого, бо воно є храмом Духа Божого, що живе в нас. “Отож прославляйте Бога в тілах ваших і в душах ваших, які Божі є” – говорить апостол Павло (1 Кор. 6:20). Господь наказує нам зректися того, що сквернить нашу душу, наше тіло і ображає Бога. Це наші гріхи. Далі, Господь ще говорить нам, щоб ми взяли свій Хрест і йшли за Ним. Хрест, про який говорить нам Господь, не той, що Він ніс, він непосильний нікому з людей. Кожна людина має свій Хрест, покладений на нього Богом по його силі. Хрестом цим є наші скорботи, хвороби та біди, які ми переносимо у цьому земному житті. Якщо людина покірно з вірою несе свій Хрест, він піднімає її до Неба. А якщо людина нарікає на свою долю, на всі ті земні випробування, то Хрест його притискає до землі. Земне життя людини це дорога назустріч Христу, і на цьому шляху кожна людина має пройти свою особисту “Голгофу”, тільки тоді вона може з’єднатися з Христом” – підсумував Архієрей.

Єпископ Іоанн подякував духовенству та вірянам за спільні молитви та преподав своє архіпастирське благословіння.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (63)

Перейти до панелі інструментів