Освячення храму в с. Мартове Печенізького благочиння

Розміщено на Вер 20, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


19 вересня 2019 року, в свято спомину чуда Архістратига Михаїла, що був у Хонех (Колоссах), митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив освячення храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці та Божественну літургію в с. Мартове Печенізького округу.

Рівно 100 років тому в цьому селищі безбожною владою був зруйнований храм, милістю Божою і доброю волею людей храм був споруджений.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Печенізького округу і Вознесенського кафедрального собору та гості у священному сані.

Після чину освячення митрополит Єлисей очолив у храмі першу Божественну літургію.

На малому вході, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей нагородив настоятеля храму протоієрея Іллю Сороку правом носіння хреста з прикрасою.

Після закінчення богослужіння було звершено славлення архістратига Божого Михаїла.

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «Сьогодні у нас світле духовне торжество з нагоди освячення нового Божого дому. Кожен святий храм є часткою неба на землі і в церкві Христовій, ми довіряємо себе Богу через молитву: і Господь навчає нас Своєї одвічної божественної справедливості, істини і чесноти. Сьогодні свята церква згадує чудо архангела Божого Михаїла в Хонех, це селище в Малій Азії, де жив в давній час подвижник, паламар Архип, пам’ять якого сьогодні також звершується; своїми молитвами, подвигами він був дуже угодний Господу, здійснював багато чудес, за що його зненавиділи язичники, і хотіли створити зло йому таким чином, щоб направити гірську річку на його храм, де він жив і молився. Але настільки був великий преподобний і до благоугодний перед Богом, що Господь посилає архангела Михайла, який змінює плани язичників і відвертає своїм списом течію бурхливої ​​річки в сторону від храму, де жив преподобний. Для нас всіх це нагадування про те, що якщо всі ми будемо намагатися жити по Божому, будемо намагатися своє життя узгодити з заповідями Господніми, то Господь може і хоче допомогти нам в будь-який час, в кожну секунду нашого життя. Доки в наших храмах будуть люди, подібні преподобному Архіпові з серцем, сповненим полум’я люблячої, жертовної щирої молитви, Бог зі святими ангелами завжди прийде нам на допомогу. Головне, щоб душі наші не загрузли в павутині пристрастей. Сьогоднішня історія показує нам дивовижну картину того, як співпраця ангела і людини привела до утвердження у Фрігії християнської віри. Нехай же молитвами архістратига Михаїла і святого Архипа Господь береже військовослужбовців і служителів вівтаря від всіх небезпек і хвилювань, що виникають на їх життєвому шляху, і всім нам дарує велику милість».

Керуючий єпархією здійснив нагородження всіх тих, хто вніс свій внесок в зміцнення християнських цінностей і підтримку парафіяльної громади:

орденом святителя Миколая Чудотворця був удостоєний Максим Олександрович Ніколаєнко;

медаллю Піщанської ікони Божої Матері ІІ ступеня було нагороджено Олексій Віталійович Лапшин;

медаллю святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського був удостоєний Михайло Анатолійович Нікітченко.

Грамотою Предстоятеля укранської Правослвної Церкви Блаженнішого Онуфрія Митрополита Київського і всієї України був нагороджений Дмитро Олексійович Шенцев.

Архієрейськими грамотами були удостоєні Юрій Євгенович Жуков, Олександр Степанович Запорізький, Леонід Іванович Лиховид, Сергій Алексадровіч Ляхов, Євген Валентинович Хромченко, Сергій Миколайович Пастух, Сарга Валерійович Шишко, Олександр Сергійович Гусарєв, Станіслав Федорович Денисюк, Лариса Володимирівна Ярова, Марина Сергіївна Ярославська.

Високопреосвященніший Єлисей підніс в дар храму образ новомучеників і сповідників землі Ізюмської.

Благочинний Печенізького округу протоієрей Іоанн Сорока від храму Преображення Господнього підніс в дар храму образ Божого Матері «Живоносне джерело».

Після чого митрополит Єлисей дав усім, хто молиться своє архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (340)

Перейти до панелі інструментів