Ізюмська єпархія взяла участь у роботі Всеукраїнського навчально-методичного форуму «Сім’я і шлюб: етапи підготовки до створення міцної сім’ї»

Розміщено на Тра 21, 2019 в Новини благочинь

Эта запись также доступна на: Russian


З 14 по 16 травня 2019р. з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в Києві пройшов Всеукраїнський навчально-методичний форум «Сім’я і шлюб: етапи підготовки до створення міцної сім’ї».

З благословення Високопреосвященнішого Митрополита Ізюмського та Куп’янського Єлисея участь в конференції взяв заступник голови відділу у справах сім’ї ієрей Євген Карнаух.

Було зареєстровано більше 100 учасників з різних куточків України. Очолив захід голова Місії архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон.

Робота форуму розпочалася з молебну перед доброю справою.

Після Соборної молитви Владика Пантелеімон оголосив вітальне слово Предстоятеля УПЦ Онуфрія учасникам і гостям форуму, в якому, зокрема, говориться:

“З православної точки зору сім ‘я – це не тільки школа любові і школа справжнього людського щастя, але і школа благочестя. В сім’ї людина вчиться жертовності і через це йде по шляху духовного вдосконалення до порятунку. Про це варто пам ‘ятати завжди.

Українська православна церква свідчить про неприпустимість порушення сімейних цінностей і прикладає максимум зусиль для зміцнення православної сім’ї. Але, на жаль, за даними державного комітету статистики на 295 тисяч законних шлюбів в Україні припадає понад 130 тисяч розлучень. Це є великою проблемою суспільства і церква не може бути осторонь. Саме тому обрана тема форуму є надзвичайно актуальною, і форум покликаний шукати шляхи вирішення цієї проблеми.

Благочестива православна сім ‘я зараз має стати тим середовищем, в яке втілюються істини Закону Божого. Вірю, що під керівництвом мудрих пастирів подружні пари і ті, хто готується вступити в шлюб, зможуть визначити для себе ті культурні та моральні цінності, які стануть міцною основою їх сімей, тому що той, хто вступає в шлюб з любов ‘ю, несе це почуття через роки, керується їм і вчиться тому, як носити тяготи іншої людини – той стає справді щасливим в цьому житті”.

Учасники Форуму також отримали загальну інформацію про стан сім’ї в Україні, а також ознайомились з методами і стратегією вирішення проблем, пов’язаних з інституцією сім’ї. У центрі уваги животрепетні теми: основи сім’ї, любов або закоханість, мистецтво спілкування, пізнання один одного, аспекти зрілості, життєві цінності, віра і прощення, стосунки з оточенням.

“Сьогодні в нашій державі є великий спектр внутрішніх проблем, пов’язаних з великою кількістю розлучень, неповними сім’ями і з низькою якістю самої сім’ї. Є і проблема зовнішня, яка загрожує інституції сім’ї в цілому. Це – зміна законодавства. Я маю на увазі антисімейні ініціативи, що суперечать визначенню сім’ї як союзу виключно чоловіка і жінки. Можна сказати, замахнулися на основу основ. Є й загрози на рівні освітніх программ – певні спроби вносити в підручники пропаганди антибіблейського способу життя. Крім того, ми бачимо в ЗМІ часто схвалення і підтримку одностатевих зв’язків. І в цій ситуації Церква повинна відігравати провідну роль в утвердженні православних сімейних цінностей. Виходимо з того, що інституція сім’ї створена Господом, і захищати авторське право Творця на сім’ю повинна, в першу чергу, Церква. І якщо є сили, які змінюють норми не в Церкві, а, наприклад, у владі, в парламенті чи в органах освіти, я вважаю, що Церква повинна на це реагувати, проявляти свою активність” – відзначив  головний спікер форуму, доктор філософії та автор багатьох методичних посібників та програм сімейної підготовки Адріан Буковинський.

У третій заключний день учасники конференції ознайомилися з досвідом православного священика, професора Київської духовної академії, доктора теології протоієрея Олексія Добоша. Він допоміг систематизувати отриману інформацію і адаптувати її до реалій нашого парафіяльного життя.

Відділ у справах сім’ї Ізюмської єпархії

Переглянуто: (111)

Перейти до панелі інструментів