Четверток Великого канону

Розміщено на Кві 11, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


10 квітня 2019 року, в четверток Великого канону, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив статутне богослужіння і читання Великого канону преподобного Андрія Критського в Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Високопреосвященнішому Єлисею співслужили клірики кафедрального собору.

Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського читається протягом Великого посту двічі.

Перший раз він прочитується на першому тижні посту, в перші чотири дні. Другий раз він читається в день пам’яті преподобної Марії Єгипетської, увечері в середу п’ятого тижня Великого посту. На ряду з цим каноном на службі прочитується житіє преподобної Марії Єгипетської. Саме тому ця довга служба отримала назву «Маріїно стояння».

Двоє цих святих – преподобний Андрій Критський та преподобна Марія Єгипетська часто зображуються на іконах поруч. Вони ніколи не бачилися при житті, та й життя у них було абсолютно різне.

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «Що ж спільного між преподобним Андрієм Критським і преподобною Марією Єгипетською? Чому Церква з’єднала їх в одній довгій службі? Один – праведник від юності, інша – грішниця, що покаялась.

Обидвоє вони – великі вчителі покаяння, і приклад обох говорить про те, що покаяння необхідне всім. Немає нікого, хто б його не потребував. Прожив ти все життя в монастирі, або провів його в невпинному гріху? Все одно ти потребуєш покаяння. Бо гріх не тільки у вчинках людини. Він набагато глибше. Він в серці, і може як черв’як яблуко, роз’їсти все серце зсередини, навіть без видимих ​​зовнішніх проявів.

І ще одну велику істину відкривають нам ці святі: нехай ніхто не впадає у відчай в спасінні. Бог слухає і праведного і грішника, і Він шукає, саме шукає бажання виправитися в самому запеклому серці, чекає і з радістю приймає покаяння самого останнього грішника».

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (66)

Перейти до панелі інструментів