Неділя Торжества Православ’я (фото і відео)

Розміщено на Бер 17, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

17 березня 2019 року, в перший неділю Великого посту, коли Церква святкує Торжество Православ’я, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію святителя Василія Великого і чин Торжества Православ’я в Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення Літургії митрополит Єлисей очолив чин Торжества Православ’я і сказав проповідь: «Церква, святкуючи сьогодні день відновлення іконошанування, називає це свято днем ​​торжества Православ’я. Але говорити в наш час про торжество християнства, доводиться лише історично, лише умовно. В наші дні все менше залишається місця християнства, як в нашому суспільному та державному житті, так навіть, і в житті особистому, індивідуальному. День Торжества Православ’я є свого роду перевірка нашого вірування. Кожному потрібно запитати – чи православний я, чи не заблукав у своїх роздумах? і, якщо заблукав, покаятися і виправитися. Але Православ’я не тільки віровчення, це і життя, тому треба запитати себе – по православному я живу? і якщо немає, в цьому покаятися і постаратися виправитися. Живу, дієву правду християнства людина може показати світу лише в тому випадку, якщо він віддасть Христу своє серце. І якщо він віддасть все, що має, якщо він навіть віддасть своє тіло на спалення, а серце утримає, замкне, і для божественної любові не відкриє, – то він ніщо для Бога, ніщо і для християнства. “Син Мій, віддай мені твоє серце.” Так ще в Старому Завіті через премудрого Соломона взиває до людини Премудрість Божа, тобто, мав прийти на землю Син Божий. “” Син мій, віддай мені твоє серце. “Так і тепер в новому Завіті взиває Син Божий, що втілився, взиває через Свою Церкву, волає невпинно, немовчки. Особливо сильно, особливо яскраво звучить цей заклик тепер, в дні Великого Посту. Будемо молитися і просити Господа, щоб ми міцно і непорушно затверджувалися в Православ’ї. Звернемося до Бога про те, щоб ця віра в нас височіла і давала плоди правди, миру і любові християнської».

Короткі відомості про Неділю Торжества Православ’я

Перша неділя Великого посту називається неділею Православ’я – від звершеного в цей день торжества Православ’я, встановленого в Греції в першій половині IX століття в пам’ять остаточної перемоги Православної Церкви над усіма єресями, що обурювали Церкву, і особливо над останньою з них – іконоборчеською, засудженою на 7-му Вселенському Соборі в 787 році.

З Греції чин Православ’я перейшов разом з християнством і в Російську Церкву. Перемога Православ’я в самій Константинопольської Церкви спочатку була відсвяткована в першу неділю Великого посту.

В цю неділю здійснюється особливе богослужіння, пристосоване до торжества і називається чином Православ’я. Святкування дня Православ’я виправдано історичними передумовами. Цей чин складено Мефодієм, патріархом Константинопольським (IX ст.).

Прес-служба Ізюмської єпархії


Переглянуто: (280)

Перейти до панелі інструментів