Літургія Передосвячених Дарів в Борисо-Глібському монастирі

Розміщено на Бер 14, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


13 березня 2019 року, в середу першої седмиці Великого посту, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Літургію Передосвячених Дарів в Борисо-Глібському жіночому монастирі с. Водяне Зміївського благочиння.

Його Високопреосвященству співслужили клірики монастиря та кафедрального собору.

Після закінчення Літургії митрополит Єлисей відправив заупокійну літію.

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «Сьогодні ми звершили першу Літургію Передосвячених Дарів. Свята Церква встановила у Великому посту служити Передосвячені літургії в середу і п’ятницю тому, що подвиг поста сам по собі для нас, малодушних і слабких, вкрай важкий. І коли ми весь час перебуваємо в утриманні і в особливо суворій молитві, у нас починається обтяження. І тоді Церква Христова допомагає нам у нашому прагненні виправлятися, каятися, змінюватися тим, що пропонує нам для причастя Пречисте Тіло і Животворящу Кров Христові.

Піст не випадково припадає на весну, в час пробудження природи, час відродження до життя дерев і трав. Це час і нашого з вами відродження до життя, і нашого з вами впитування Бога, як дерево вбирає в себе після зими соки і дає листя, і дає квіти. Це час роботи і це час добрих справ. Великий піст – це час збирання скарбів в кращому сенсі цього слова. Але не тих скарбів, які тліють, і крадуть їх злодії, а тих, які відкрив нам Христос. Давайте збирати скарби і цим Великим постом, і почнемо з того, що від щирого серця постараємося прощати один одного і вдосконалюватися в молитві».

Ігуменя монастиря подякувала Його Високопреосвященству за пастирський візит і спільну розділену з сестрами обителі молитву і піднесла в дар митрополиту Єлисею ікону святителя Луки Кримського.

Про Літургію Передосвячених Дарів

Головна особливість Літургії Передосвячених Дарів полягає в тому, що на ній не відбувається таїнство Євхаристії, а віруючі причащаються Передосвячених Дарами, тобто, освяченими раніше, на попередній Літургії святителя Іоанна Златоустого, а з Неділі Торжества Православ’я – Василія Великого. Причастя Передосвяченими Дарами зберігається від часів апостольських, як це видно зі свідоцтва святого Юстина Мученика, який говорить, що диякони відносили святі Тайни тим, хто були відсутні на богослужінні в Церкві членам громади, які могли прийняти святі Тайни на другий або на третій день, так як не завжди були до того готові. У давнину існував і інший звичай – виносити з собою частину святих Дарів для щоденного причащання, як про це свідчать Тертуліан, святитель Кипріан, святитель Григорій Богослов та інші. Святитель Василій Великий говорить про єгипетських пустельників, що вони, не маючи священиків, зберігали при собі святі Дари і причащалися ними. В Олександрії та інших містах Єгипту віруючі також зберігали у себе святі дари для причастя.

Тим часом, було визнано незручним в дні строгого посту, як дні скорботи і плачу за гріхи, здійснювати повну Літургію, яка є найбільш урочиста служба з церковних служб. Але, щоб дати можливість віруючим причащатися і серед тижня в дні посту, було постановлено, не порушуючи характеру великопостного Богослужіння, в деякі дні причащати віруючих передосвяченими Дарами. Для цього і була введена, в служби Великого посту, Літургія Передосвячених Дарів. Остаточне ж складання чину цієї Літургії і письмовий виклад її, було зроблено святителем Григорієм Двоесловом, папою Римським, в VI столітті.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (76)

Перейти до панелі інструментів