Високопреосвященніший Єлисей відвідав м. Балаклею

Розміщено на Бер 10, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


9 березня 2019 року, в свято всіх преподобних отців, що у подвигу просіяли, в перше і друге Віднайдення глави Іоанна Предтечі, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в храмі Різдва Богородиці м. Балаклія.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі правлячого архієрея і облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужили духовенство Балаклійського благочиння і Вознесенського кафедрального собору.

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «Сьогодні ми святкуємо пам’ять святого пророка, Предтечі і Хрестителя Іоанна — перше і друге Віднайдення Голови. Святий Іоанн почав свою проповідь закликом: «Покайтеся!», все його життя і сама мученицька смерть була цим незмовкаючим закликом. І переможним знаменням цього подвигу є Його чесна глава, перше і друге віднайдення якої ми сьогодні святкуємо.

Святе Передання говорить про те, що після усікновення глави святого Іоанна Хрестителя нечестива Іродіада не дозволила здійснити її поховання, але поглумившись над нею, закопала в своєму палаці в “безчесним місці”. Але дружина царського урядника Іоанна, про яку згадує євангеліст Лука, таємно взяла святу голову, поклала її в посудину і поховала на Оливній горі. Через багато років маєток, де була похована голова Предтечі, перейшов у володіння благочестивому вельможі Інокентію, який захотів побудувати там церкву. Коли копали рів для фундаменту, була знайдена посудина з главою Хрестителя, від якої відбулися багато благодатних знамень. Так відбулося перше віднайдення глави.

Інокентій перед смертю, боячись, як би святиня була зганьблена невірними, знову приховав її. Але під час царювання Костянтина Великого, коли християнська віра стала процвітати, двом ченцям, які прийшли в Єрусалим, з’явився сам святий Предтеча і відкрив місце знаходження своєї чесної глави. З тих пір вона була послідовно збережена побожними християнами, поки її володарем не став священик Євстафій, заражений аріанською єрессю. Він здійснював безліч зцілень від святої глави, приписуючи благодать зцілення своєму еретичеству. Коли його блюзнірство відкрилося, він був змушений тікати, закопавши святиню в печері, біля міста Емесси. Згодом на цьому місці виник монастир. У 452 р. архімандриту цієї обителі Маркелові святий Іоанн в видінні вказав місце приховування своєї голови. Це віднайдення стало святкуватися як друге.

Життя святого Іоанна Предтечі і була ясним свідченням про близькість до Бога, що навіть не потребувало чудес для підтвердження цього. Його життя було тим чудом, якого очікували багато від праведника. У цьому сенсі перед християнами часто виникає проблема, як довести істинність своїх переконань, наставити того, хто оступився, допомогти тому, хто сумнівається. Приклад життя святого Іоанна Хрестителя ясно говорить про те, що кожен християнин має в своїй владі то чудо, якого так потребують запитують його. І диво це — власне життя віруючого. Господь дав нам достатньо для переконання. Він дав можливість бути святими.

Постараємося завжди носити в своїх серцях подвиги і світлий образ святого Предтечі Господнього і будемо молити його, щоб він і в нас, як колись в народі іудейському, приготував шлях Спасителя. Очистимо свої душі від гріхів. У чому нехай допоможе нам Господь молитвами Пречистої Владичиці нашої Богородиці, святого Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна і всіх святих».

Після закінчення проповіді в зв’язку з 35-ти річчям і за пастирські труди Високопреосвященніший Єлисей нагородив настоятеля храму протоієрея Дмитрія Басюру медаллю Піщанської ікони Божої Матері ІІ ступеня.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (125)

Перейти до панелі інструментів