Високопреосвященніший Єлисей відвідав смт. Близнюки

Розміщено на Лют 4, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


3 лютого 2019 року, в 36-у неділю після П’ятидесятниці, в свято преподобного Максима Сповідника, мученика Неофіта, преподобного Максима Грека і Ватопедської ікони Божої Матері «Відрада», або «Втіха», митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Іллінському храмі смт. Близнюки.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита Єлисея та облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Близнюківського благочиння, клірики Харківської єпархії та Вознесенського кафедрального собору.

Після запричастного вірша архімандрит Симеон (Негрецький) виголосив проповідь: «Сьогодні ми чули, як Господь попрямував у Єрихон. Він бував там не раз, цього разу він проходив повз сліпого чоловіка, який сидів при дорозі і просив милостині. Сліпа людина орієнтується тільки на свій слух, тому живеться їй важко. Заробляти на життя він не міг, тому сидів край дороги. У всі часи суспільство ставилося досить презирливо до людей, позбавлених слуху, зору або тих, що мають ще якесь каліцтво. Саме тому, навіть часто на законодавчому рівні, ці люди не мали рівних прав з людьми здоровими. Сліпий через багато пройшов, напевно, сидів у смиренні при дорозі, щоб хоч якись мати прожиток. Слух його вловив, що навколо щось відбувається. Сліпі мають гарний слух, відчувають. І ось, він чує шум натовпу і запитує, що відбувається. Йому відповідають, що поруч йде Син Давидів, Ісус Христос. І цей сліпий не роздумуючи, відразу кричить: «Сину Давидів, змилуйся наді мною». Цей чоловік відразу проявляє свою віру, довіру і бажання бути помилуваним. І Господь його питає, чого він хоче, хоча і знає про бажання цього чоловіка. Але Він хоче, щоб і інші почули, що це саме те бажання, яке буде виконано. Сліпий говорить: «Щоб я прозрів». І Господь дарує йому таку милість відразу ж. І це, напевно, найголовніше в житті сліпого, те, що він вже і не сподівався отримати, те, що відкриває для нього новий шлях і нову глибину віри. Він побачив, що неможливе для нього виповнилося. У цьому євангельському сюжеті ми вбачаємо не тільки чудо зцілення, але й інший дуже корисний і повчальний для нас приклад – приклад глибокої, гарячої віри, яку проявив цей сліпий по відношенню до Христа. Сліпота фізична для нього не стала перешкодою до духовного прозріння. Навчаючись у цього сліпця, і ми повинні прагнути до духовного прозріння. Будучи зрячими тілесно, ми часто перебуваємо в духовній сліпоті, не помічаючи свого внутрішнього духовного стану, не бачачи своїх гріхів. Нам треба навчитися бачити в собі зло, яке робить нас дрібними, негідними навіть людського звання, не кажучи вже про те, що воно нас робить нездатними приєднатись до нашого Спасителя. Сьогодні єрихонський сліпець – наш наставник. І ми будемо просити Господа так само невідступно і гаряче про зцілення нашої внутрішньої сліпоти і дарування нам можливості вічно споглядати Його.

Постараємося прагнути до духовного прозріння, щоб і нам, як і євангельський сліпець, дякувати Господу за Його милості».

Після закінчення Літургії керуючий епархією зробив нагородження, всіх тих, хто зробив особливий внесок в розвиток громади та зміцнення християнських цінностей в суспільстві:

благочинний округу і настоятель храму протоієрей Олексій Сокаль на честь свого 55-річчя, був удостоєний ордена святого рівноапостольного князя Володимира І ступеня;

орденом святої рівноапостольної княгині Ольги була нагороджена Любов Василівна Сокаль;

ордена святого Архистратига Божого Михаїла був удостоєний Андрій Павлович Волов;

медаллю святого рівноапостольного князя Володимира був нагороджений Геннадій Степанович Король;

медалі Піщанської ікони Божої Матері ІІ ступеня була удостоєна Людмила Сергіївна Левківська.

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей закликав у цей нелегкий час для нашої країни і Церкви всі свої сподівання і надії покласти тільки на Бога, мати до всіх любов, вести справжнє християнське життя, щоб ті люди, які нас оточать, бачачи нашу міцну віру, прославили Бога іже є на небесах!

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей дав архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (220)

Перейти до панелі інструментів