Високопреосвященніший Єлисей відвідав смт. Дворічна

Розміщено на Січ 27, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


27 січня 2019 року, в 35-у неділю після П’ятидесятниці, віддання свята Богоявлення, святої рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Успенському храмі смт. Дворічна.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита Єлисея та облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Дворічанського благочиння і Вознесенського кафедрального собору.

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей сказав: «У сьогоднішньому євангельському читанні ви чули про те, як один із начальників підійшов до Господа і запитав:«Учителю благий що мені робити, щоб успадкувати життя вічне?» Господь йому відповідає:«Чому ти називаєш Мене благим? Ніхто не є Благий, крім Бога Самого». І каже йому: «Знаєш заповіді: Не чини перелюбу, Не вбивай, Не кради, не свідчи неправдиво, шануй свого батька та матір свою». Чоловік Йому відповідав: «Все це я виконав від юності моєї». Тоді Господь говорить: «Одного не дістає тобі: все, що маєш, вбогим роздай, і матимеш скарб на небесах, та й іди вслід за Мною». І цей чоловік засмутився, тому що був дуже багатий. Господь, побачивши, що той засумував, то каже: «Важко багатим увійти в Царство Боже! Бо легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже». Які чули здивувалися: «Хто ж тоді може спастися?» І Господь відповідає: «Неможливе людям можливе для Бога» (по Лк. 18: 18-27). У цьому оповіданні ми можемо почерпнути дуже багато корисного для нашого спасіння і навчання. Здавалося б, що в багатстві може бути поганого? Гроші і багатство приносять людині деяку свободу, деяку владу і те, що можливо на них обміняти — матеріальні блага. Тобто гроші самі по собі не є чимось поганим. Але ставлення до грошей може змінити наше ставлення до Бога і світу. Навіть бідна людина може бути скупою і жадібною. А людина, що має багатство, може вжити його на благо. Ми можемо бути багатими або бідними, але ми не повинні припадати до багатства земного так, щоб воно володіло нами. Господь подає нам все по необхідності, і кращий шлях, шлях царський — середній. Якщо Господь дає людині можливість, у нього талант управляти фінансами, то він може направляти ці матеріальні блага на допомогу іншим. Будемо розсудливо ставитися до тих дарувань і талантів, які Бог нам дає. І Бог, бачачи наші добрі наміри, — Господь і наміри цілує, як каже святитель Іоанн Златоуст, — подасть нам все необхідне для здоров’я і спасіння».

По закінченню проповіді Високопреосвященніший Єлисей вручив грамоту митрополита Київського і всієї України Онуфрія — настоятелю храму протоієрею Олександру Свиридову.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (146)

Перейти до панелі інструментів