Свято обрізання Господнього і пам’ять святителя Василія Великого (фото і відео)

Розміщено на Січ 14, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


14 січня 2019, в свято обрізання Господнього і пам’ять святителя Василія Великого, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Покровському храмі смт. Куп’янськ-Вузловий Куп’янського округу.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита Єлисея та облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Куп’янського благочиння і Вознесенського кафедрального собору.

Після запричастного вірша протоієрей Миколай Данилів виголосив проповідь: «Сьогодні Православна Церква урочисто відзначає свято обрізання Господнього в пам’ять про те, що Богонемовля Ісус по старозавітній традиції на восьмий день після Свого Різдва був обрізаний, і при цьому Йому було названо ім’я, предречене архангелом Гавриїлом, ще при Благовіщенні Діві Марії і сповіщене ангелом святому праведному Йосипу Обручнику – Ісус. Обрізання для стародавніх іудеїв визначало приналежність до Богообраного народу. Кожен необрізаний не був присвячений Єдиному Богу, Творцю і Сотворителю всіх, вважався іновірним, негідним приносити Богові жертву, негідним до Нього звертатися. За тлумаченням отців Церкви, Господь, Творець закону, прийняв обрізання, являючи приклад, як людям слід неухильно виконувати Божественні встановлення. Господь прийняв обрізання для того, щоб ніхто згодом не міг засумніватися в тому, що Він був справжньою Людиною, а не носієм примарної плоті, як учили деякі єретики (докети). Господь наш, будучи безгрішним, Сам терпить обрізання, щоб навчити підкорятися волі Божій, тих, що вимагають обрізання сердець, очищення від безлічі гріхів: «закону Творець законне виконує», щоб Своїм прикладом показати, що ніхто не може прийти до Бога, минувши закон Господній. Коли з’явився Христос істина, зникли тіні і образи, як і не стало обрізання. Сьогодні ми відзначаємо пам’ять святителя Василія Великого, святість якого була засвідчена багатьма його сучасниками. Він вніс свою лепту в християнський обрядовий закон: розробив багато канонічних правил, написав чин Божественної Літургії. Все це він зробив за одкровенням зверху. Також за одкровенням від Бога в давнину апостоли замінили обряд обрізання на християнське Таїнство Хрещення, в якому ми «обрізані обрізанням нерукотворним, скинувши людське тіло гріховне в Христовім обрізанні» (Кол 2:11). Часто можна почути такі міркування, що досить «мати Бога в серці», «творити добро», «всіх любити», а в церковному житті можна і не брати участь. Але Господь наш Ісус Христос показує нам важливість неухильного виконання обрядового закону. Браття і сестри, будемо подібно Господу свято шанувати і виконувати обрядові постанови християнської церкви, знаючи про те, що це веде нас до моральної досконалості і єднання з Богом».

Після закінчення Божественної літургії був звершений молебень на новоліття.

Високопреосвященніший Єлисей привітав настоятеля храму і прихожан з 10-ттям освячення храму, закликав тих, хто молиться до прояву справжньої християнської любові, не втрачати віру і терпіння в ці нелегкі часи нашої Батьківщини і в дні випробувань проявляти терпіння і всі свої сподівання і надії покладати на Бога.

Після закінчення проповіді дитяча недільна школа поставила Різдвяний вертеп.

Прес-служба Ізюмської єпархії


Переглянуто: (269)

Перейти до панелі інструментів