Другий день свята Різдва Христового (фото і відео)

Розміщено на Січ 8, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


8 січня 2019 року, у вівторок, віддання свята Різдва Христового, собор Пресвятої Богородиці, праведного Йосифа Обручника, Давида царя і Якова, брата Господнього, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Преображенському храмі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили настоятель храму архімандрит Симеон (Негрецький), протоієрей Микола Данилів, протоієрей Олександр Пересунько, ієрей Георгій Будулёв і клірики кафедрального собору.

На малому вході, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей здійснив нагородження настоятеля храму архімандрита Симеона (Негрецького) правом служіння Літургії з відкритими Царськими вратами до «Отче Наш».

За Літургією Високопреосвященніший Єлисей звершив священицьку хіротонію диякона Димитрія Ломакіна.

Після закінчення Літургії митрополит Єлисей звернувся до віруючих з пастирським словом: «Сьогодні день гідного вшанування Матері Божої, Непорочної Діви Марії, що послужила таємниці втілення Сина Божого. Мало слів сказано про Неї в Святому Письмі, мало подій з Її особистого життя зберегло Предання. Але за кожним кроком Її Божественного Сина зримо стоїть Вона, починаючи від Його народження і закінчуючи Хрестом на Голгофі. Євангельське читання сьогоднішнього дня вельми повчально оповідає про втечу святого Сімейства до Єгипту. Злякавшись, що народжений Цар Юдейський коли-небудь посягне на його власне царство, Ірод посилає воїнів, наказавши їм вбивати всіх немовлят від двох років і менше в надії на те, що серед них виявиться новонароджений Цар. І Марія з Йосипом і Божественним Немовлям біжать до Єгипту, щоб уникнути смерті від руки земного царя. Господь виходить з Єгипту, як би з країни мороку, для того, щоб з’явитися Світлом світу. Ми знаємо, що ця символіка теж дуже давня. Коли ми в зв’язку з Різдвом Христа згадуємо ясла і печеру, то ми теж, як і на святковій іконі перед вами, бачимо в центрі символ мороку. На іконі чорний колір — завжди символ мороку. І на тлі мороку цієї печери лежить Немовля, Яке відкрило Світло, Яке є Сонце правди, Якому ми і поклоняємося. У цій похмурій печері ховалася найдорогоцінніша Перлина, і вона повинна була відкритися світові і засяяти в ньому. Нам завжди треба пам’ятати, що якщо ми прославляємо Матір Божу, то ми прославляємо Її Сина, так само як якщо ми прославляємо Сина, то прославляємо Отця нашого Небесного. Нехай цей зв’язок, цей ланцюжок ніколи не перерветься в нашому житті. Нехай Отець прославляється через Сина, як Син прославляється в Його власному Тілі, тобто через Його Церкву і через образ Його Матері. Для нас Покров Божої сили часто асоціюється саме з Божою Матір’ю і Церквою. Будемо ж церковно вшановувати і прославляти Богоматір, особливо в дні святкування Різдва Христового».

По закінченню проповіді дитяча недільна школа привітала з Різдвом всіх тих, хто молиться в храмі.

Прес-служба Ізюмської єпархії


Переглянуто: (151)

Перейти до панелі інструментів