Неділя перед Різдвом Христовим

Розміщено на Січ 6, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


6 січня 2019 року, в 32-у неділю після П’ятидесятниці, перед Різдвом Христовим, святих отців, предпразднство Різдва Христового, навечір’я Різдва Христового (Різдвяний святвечір), митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення Літургії була звершена вечірня.

У своєму пастирському слові митрополит Єлисей сказав: «Сьогодні неділя перед Різдвом, неділя святих отців. Про якіих отців говориться сьогодні за богослужінням? Святе Євангеліє відкриває нам це. Ми чули книгу родства, ми чули родовід Спасителя, і звідси дізнаємося, що маються на увазі всі предки Спасителя по плоті, починаючи від Авраама і до Пречистої Божої Матері і Обручника Йосифа, який був не по крові батьком, але за законом, бо він Його усиновив. Книга родства Ісуса Христа — це родовід всього людства в особі обраних його і кожного з нас. Напередодні Різдва Христового кожен з нас закликається з новою силою усвідомити свою людську гідність. Бог створив людину за образом і подобою і людина створена для спілкування з Богом. Ми маємо спорідненість з Самим Богом, ми — Його рід, і кожен з нас народжується, щоб бути царем, щоб належати до царського Христового роду. Кожен з нас, перш ніж настане світле свято Різдва Христового, повинен глибоко усвідомити свою гріховність, своє відпадання від Бога, бо Господь приходить врятувати не праведників, але грішників. Тому, що Бог стає людиною, в Ньому міцність і любов нездоланна, і немає нічого для Нього неможливого в тому, щоб відновити потрапивших в диявольський полон в гідність, яке дає благодать. Наша спорідненість з Христом не тілесна але духовна, і вона вимагає постійної спорідненості в думках, почуттях, бажаннях, прагненнях. І маючи в порівнянні з старозавітним людством вищі переваги, ми все ж повинні бути уважними до себе, щоб бути єдині духом з Христом не тільки за народженням, а й за життям. Старозавітні праведники повинні подавати нам приклад того, як ми повинні служити Господу, маючи до того ж всесильну допомогу Божу в тих благодатних дарах, які Господь залишив Своїй Церкві, повинні прагнути до того, щоб жити незазорно, жити благочестиво, жити у Христі і з Христом Господом нашим».

Після закінчення проповіді митрополит Єлисей дав усім святительське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (56)

Перейти до панелі інструментів