Неділя 28-а по П’ятидесятниці

Розміщено на Гру 9, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


9 грудня 2018 року, в 28-у неділю після П’ятидесятниці, в день пам’яті преподобного Аліпія стовпника, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

За Божественною літургією митрополит Єлисей звершив священицьку хіротонію диякона Володимира Кирийчука.

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «Сьогоднішнє Євангельське читання розповідає всім нам про те, як Христос зробив зцілення важко хворої скорченої жінки прямо на очах книжників і фарисеїв, у тих, від кого природно очікує засудження. Адже зцілення відбувається в суботу. Тим самим Христос свідомо порушує, здавалося б, одне з найважливіших для Старого Завіту заповідей про дотримання суботи.
Книжники і фарисеї звертаються до людей з, здавалося б, дивними словами «є шість днів в тиждень, в ці дні і приходьте отримувати зцілення, але тільки не в суботу, щоб не порушувати суботній спокій».

У відповідь на ці слова вони почули приголомшливі за своєю жорсткістю і щирістю слова Христа Спасителя. Називаючи книжників лицемірами, Він говорить «хіба кожен з вас не відв’язує в суботній день свого вола чи осла і не веде його, щоб напоїти? Хіба не так само слід було вчинити з цією нещасною жінкою, яка 18 років була скута дияволом?». Як часто буває так, що ми своє немилосердя, неспівчутливість виправдовуємо якимись зовнішніми умовами. Чи не робимо добра і тут же знаходимо собі виправдання. Чи не буваємо милосердними і тут же себе втішаємо, доводимо самі собі, що ми праві. Ось це Господь і називає лицемірством. Тому що коли нам щось для себе потрібно зробити, ми знаходимо для цього всі свої можливості. Скорчена жінка, зцілена Спасителем, зображує також нашу душу, скорчену гріхом і дияволом. Гріхи і ворог роду людського скорчують наші душі, а іноді навіть і тіла, і не дають душі вільно дивитися на її небесну Батьківщину, але згинають її до землі, прибиту до земних благ і насолод. Господь прийшов для того, щоб зцілити нас від цієї скорченості. Для цього Він встановив Таїнство Покаяння, в якому ми щодня через священнослужителів «долучаємось до неба». Скільки багато людей скорчені по своїй волі багатьма пристрастями, скільки пов’язані сатаною гріхами. Але як скорчена жінка сама не могла ніяк випрямитись і дивитися прямо на небо – так і грішник сам своїми силами не може позбутися від пристрастей – тільки Господь може «випрямити» його, якщо людина щиро звернеться до Нього. Зберемо свої думки в молитві, в покаянні, у вивченні Божих заповідей, і будемо ухилятися від зла, тобто всього, що противно Богу. Тоді і Господь зцілить наші душі, і навчить нас, як творити справжнє добро».

Після закінчення проповіді було звершено спів акафісту з водоосвяченням перед чудотворним образом Божої Матері «Піщанська».

Після закінчення акафістного співу було проголошено многоліття Предстоятелю Української Православної Церкви Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію у зв’язку з його 28-ою річницею архієрейської хіротонії.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (114)

Перейти до панелі інструментів