Введення в храм Пресвятої Богородиці

Розміщено на Гру 4, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


4 грудня 2018 року в свято Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено славлення перед іконою свята Введення в храм Пресвятої Богородиці.

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей сказав: «Сьогодні Православна Церква згадує святу подію, яка сталася понад два тисячоліття тому: в Єрусалимський храм була приведена Пресвята Діва, Матір нашого Господа. Зі Святого Передання ми знаємо про те, що праведні Іоаким і Анна, батьки Преблагословенної Діви Марії, дали обітницю Богові, обіцяючи Йому: якщо від них народиться настільки довгоочікуване чадо, то вони присвятять його Богу. Всякий раз, брати і сестри, коли ми згадуємо цю подію, кожен з нас повинен задуматися над тим, які уроки для себе необхідно витягти з цього свята. По-перше, ми бачимо виконання батьками Пресвятої Діви їх обіцянки Богу. По-друге, – любов Отроковиці Марії до храму і до Свого Господа. По-третє, бачимо, яке виховання вона отримала в храмі. І, нарешті, як підсумок, – Її життя, повністю, без залишку віддана на служіння Богу. Перш ніж Пречиста Діва Марія стала Божою Матір’ю, Їй належало бути введеній в храм. Для чого? Для особливого приготування до того, що чекало Її і нас з вами. І ось це приготування саме в храмі нам говорить про те, що і кожному з нас, хто хоче стати хоч в якійсь мірі, хоч трохи вмістилищем Духа Святого — тому що в цьому-то і є сенс християнського життя: ми повинні прагнути саме до набуття Духа Святого — для цього потрібно і кожному з нас увійти в храм, як увійшла Пречиста Діва Марія. Пресвята Діва Марія зійшла у Святая Святих. І всі ми, без винятку, покликані до цього ж сходження. Звичайно, я не кажу про те, що кожен з нас повинен обов’язково увійти в вівтар наших православних храмів, ні. Я говорю про ту духовну висоту, ту святість, до якої кожен з нас, віруючих людей, покликаний. Ми повинні підніматися, але по сходах духовного вдосконалення з першої сходинки, на яку ми були поставлені в таїнстві Хрещення, все вище і вище, до тої самої досконалості, іменованої Святая Святих. З сьогоднішнього дня, — а церковний день починається з вечора, — вже співаються різдвяні ірмоси “Христос рождається …”, тому що з цього починається главизна нашого спасіння. І ось це свято закликає нас в ту міру, яка дана кожному з нас, прагнути до чистоти душі, до богоспілкування, до того, щоб приносити ту радість, яку дає Благодать Божа. Вона повідомляється людині, яка шукає її і трудиться над тим, щоб очистити свою душу — цей колодязь — від мотлоху. Дай Бог, щоб це свято засяяло і в наших душах, дай Бог, щоб і ми силою Божою за молитвами Божої Матері очищалися, просвітлювались, і щоб гідно зустріли світле свято Різдва Христового».

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей дав своє святительське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (144)

Перейти до панелі інструментів