85-а річниця Голодомору в Україні 1932-33 рр

Розміщено на Лис 24, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


24 листопада 2018 року, в День пам’яті жертв голодомору, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у всіх храмах і монастирях України відбувалися панахиди за покійними жертвами «від голоду та пагуби безбожною владою заморених».

На горі «Крем’янець» біля пам’ятного Хреста, встановленого в пам’ять про трагічні події 1932-33 рр., відбулася заупокійна літія за жертвами голодомору, яку звершив протоієрей Олег Кадюк і протодиякон Димитрій Шилько.

На жалобній церемонії були присутні керівники міста, громадських організацій і жителі міста.

Після закінчення заупокійної літії протоієрей Олег звернувся до присутніх: «Сьогодні ми згадуємо чорні і страшні події в історії нашої Батьківщини, які названі Голодомором, Геноцидом української нації. Найголовніше наше приношення – це молитва, пам’ять, правда і спроби зробити так, щоб ніколи більше не знищували наших громадян, таким жахливим і безкарним чином. Нехай залишаться далеко від нашого щирого горя політичні і будь-які інші амбіції – їм немає тут місця. Сьогодні дійсно день великої скорботи, але не тільки, це нагадування що можна зробити з розділеними і поневоленими людьми. Пам’ятайте, що в єдності наша сила, добробут і справжній розвиток нашої держави. Це те, що робить марними ті великі жертви, які понесе дуже часто наш народ. Люди, яких ми сьогодні згадуємо, це не просто плоть від плоті нашого народу, це невинні мученики не тільки за свої переконання, але навіть за сам факт свого існування. Для нелюдів, які ставлять за мету свої злочинні цілі, нічого не значили ці людські жертви. Проходять часи, але не проходить зло, воно кожен раз приходить до нас в іншому вбранні, але з тією ж сутністю. Так будемо пильні, бо тільки правильна пам’ять, правильні переконання, можуть запобігти повторенню цих страшних подій в майбутньому. І нехай допоможе нам в цьому Господь!».

З благословення митрополита Єлисея відбулися поминальні служби в усіх храмах єпархії.

Примітка

У різних документах кількість людей, які померли в цей час в Харківській області від голоду, сягає 2 млн. людей – це кожен третій житель Харківської області. У ті страшні роки Харків був столицею Української РСР і більшовики зробили область своєрідним еталоном в скоєнні геноциду селян. В цілому по Україні, за різними підрахунками, в цей період від голоду померли від 7 до 10 млн. жителів, в основному селян.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (104)

Перейти до панелі інструментів