Свято Озерянської ікони Божої Матері

Розміщено на Лис 12, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


12 листопада 2018 року, в свято Озерянської ікони Божої Матері, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в чоловічому монастирі на честь ікони Божої Матері «Піщанська» м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужила братія монастиря в священному сані та духовенство кафедрального Вознесенського собору.

Після закінчення Літургії митрополит Єлисей виголосив проповідь: «Сьогодні ми молитовно прославляємо Матір Божу в її образі «Озерянська». Цей образ має найбільшу пошану в Слобожанському краї з усіх інших ікон Богородиці. Ім’я це дано чудотворному образу за місцем його явлення – на березі річки Озерянки. В даний час це село Нижня Озеряна, розташоване в 30 кілометрах на південний захід від Харкова. Чудо цього явлення відбулося в XVII столітті, коли цей край ще страждав від загарбницьких татарських набігів. У ті часи ці землі перебували у володінні Мереф’янського священика Феодора. Він облаштував тут хутір Озерянка і тримав пасіку. За переказами, одного разу місцевий селянин косив на лузі траву. Після чергового помаху коси почув людський стогін. Нахилившись, побачив в густій ​​траві розітнуту косою ікону Божої Матері. Засмучений тим, що трапилося, він приніс постраждалу ікону додому. А зранку не виявив образу в своєму будинку – знайшли його на лузі, там, де він був знайдений. Розсічені косою частини ікони щільно зрослися, залишивши на місці розрізу ледь помітний шрам. Перед іконою горіла свічка, а поруч било джерело чистої води. Ієрей Феодор, духовно зраділий явленням в його володіннях ікони Богородиці, повідомив про це владиці Білгородському і Обоянському Феодосію і за його благословення побудував дерев’яну церкву на честь Різдва Пресвятої Богородиці. У цьому храмі і був встановлений знайдений святий образ. Багатьом віруючим ікона, найменована Озерянською, приносила розраду і зцілення. Надалі, там організувалося гуртожитне чернече життя від Успенської Святогірської Лаври. Помолимося ж сьогодні Цариці Небесній, щоб Вона Сама утвердила нас на рятівному шляху, бо Вона завжди готова клопотати про нас, тільки б ми вдавалися до Її заступництва з теплою і старанною молитвою, з твердою вірою і надією. І тоді Вона нізащо не відступить від нас Своїм благосердям, але повсякчас буде зберігати і рятувати нас від всякого зла».

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей дав тим, хто молився архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (259)

Перейти до панелі інструментів