Неділя 24-а після П’ятдесятниці

Розміщено на Лис 11, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


11 листопада 2018 року, в 24-у неділю після П’ятидесятниці, в день пам’яті преподобномучениці Анастасії Римлянині і преподобного Аврамія затворника, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужив архієпископ Макіївський Варнава і клірики кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено спів акафісту з водоосвяченням перед чудотворним образом Божої Матері «Піщанська».

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «Сьогодні ми з вами чули євангельське оповідання з Євангелія від Луки про зцілення гадаринского біснуватого. Христос разом з апостолами перепливає через Галілейське озеро в Генізаретську країну, для того щоб мати спілкування з цією людиною. І як тільки Господь постає перед ним, негайно ця людина приймає покірний вид. І на питання Христа: «Яке тобі ім’я?» — чується: «Легіон ім’я мені», — тому що бісів в цій людині було багато. Господь посилає занепадших духів вийти з людини і вселитися в стадо свиней. Свині падають з кручі в море, а пастухи, які пасли цих свиней, біжать в селище і кажуть жителям про те, що сталося. Люди приходять і просять Христа, щоб Він покинув межі їх. А зцілений чоловік, який вже в здоровому глузді, одягнений і сидить при ногах Христа, просить Господа, щоб Той взяв його з Собою. Але на це Господь йому каже: «Піди в селище твоє і розкажи, що тобі зробив Бог».

Подивимося на поведінку жителів Гадаринської країни, які, прийшовши до Христа і, напевно, багато в чому усвідомлюючи, Хто перед ними, все-таки попросили Його покинути їх межі. Чому? Тому що Він заважав їм жити. Те життя, яке було для них солодке і дорогоцінне, раптом почало коливатися: приходить Той, Який загрожує Своєю правдою відняти те, що нажито ними, нехай і важкою працею, але все-таки через порушення Заповідей Божих, оскільки розводити нечистих тварин забороняв Моїсеєв закон. І, виходить, саме за рахунок порушення закону ці люди наживалися і отримували гарний прибуток.

Яке це відношення має до нас? На жаль, головний мотив сьогоднішнього Євангелія — ​​навернення до Христа гадаринських жителів з проханням залишити їх межі — досить часто чується і в нашому житті. Так, ми приходимо в храм і беремо участь в церковних Таїнствах, богослужіннях. Але як ми поводимося за межами Церкви? Коли пристрасть охоплює людину, а розум ясно усвідомлює, пам’ятає заповідь Христову — хіба прислухаємося ми до цього? Приходить Сам Христос в наш розум і в наші серця, чітко позначаючи те, що ми і так прекрасно знаємо. Хіба, подібно гадаринським жителям, ми не говоримо Христу: «Покинь наші межі, Ти заважаєш нам жити, Ти заважаєш нам жити так, яку нам хочеться, яка нам бачиться правильно»? Але біда полягає не тільки в цьому. Той, хто так чинить, мало віддає собі звіт в тому, що такі дії він виконує під впливом занепадших духів. Основна властивість диявола полягає в його гордості. Через цю гордість він приходить в стан, неможливий для порятунку, тому що для порятунку потрібно покаяння.

Але чи є вихід з цього стану? Сьогоднішнє Євангеліє говорить нам про те, що зцілену людину Христос відправив свідчити жителям Гадаринської країни про те, що зробив йому Господь. Значить, коли він повернувся, всі, хто знав його як люту, страшну людину, як наче в ного втілився демон, раптом побачили його в здоровому глузді, з посмішкою на обличчі, з ніжністю в зверненні.

Кожному з нас Церква дає можливість побачити, як повинна жити людина і як потрібно поступати, щоб прославляти благість Божу: у нас є житія святих — оповідання, де йдеться про те, як люди змогли перемогти бісовські напади.

Коли ми говоримо про те, що знаходимося в диявольських тенетах, то це не означає, що зовні з нами має відбуватися щось страшне. Ні. Все набагато простіше. Подивимося уважно на себе, на своє ставлення до ближніх і на те, як нам хочеться, щоб ближні ставилися до нас. Адже в нашому особистому житті нас цікавимо тільки ми самі — і більше ніхто. І відносини наші з ближніми, по суті, «кричать» постійно про одне: як ми хочемо, щоб вони нас любили. Хто замислюється про те, що ми самі повинні любити тих, від кого вимагаємо цієї любові.

Поменше будемо думати про себе і побільше про Христа! Щоб Він стояв в центрі нашого життя. І, якщо ми будемо любити Його і наших ближніх, жертовно служачи їм, то ніякі тенета диявольські навіть не доторкнуться до нас. Ми завжди будемо вільні від них, ми завжди будемо з Богом, будемо передчувати початок Небесного блаженного Царства».

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей дав святительське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (111)

Перейти до панелі інструментів