Свято великомученика Димитрія Солунського

Розміщено на Лис 8, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


8 листопада 2018 року, в свято великомученика Димитрія Солунського, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Покровському храмі м. Балаклія.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалася із зустрічі митрополита Єлисея та облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Балаклійського округу і Вознесенського кафедрального собору.

У своїй проповіді Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Сьогодні ми вшановуємо пам’ять святого великомученика Димитрія Солунського. Цей страстотерпець трудився в кінці III століття, коли проти християн звершувалося гоніння. Він походив від благородних і знатних батьків. Його батько — воєвода міста — був християнином. Святий Димитрій, будучи хоробрим воїном і володіючи неабияким розумом, за наказом імператора Максиміана був призначений правителем всієї Солунської області. Основною вимогою до нового воєводи було очистити місто від християн. Святий Димитрій сам був християнином, тому замість переслідування християн, він став проповідувати Христову віру, наближаючи до Христа багатьох язичників. Слух про це дійшов до царя, який, повертаючись з Сарматської війни, зупинився в Солуні. Солунський воєвода мужньо сповідав перед царем святу віру в Христа, викриваючи язичницьке многобожжя. За це він був ув’язнений. В цей час нечестивий Максиміан розважав себе і жителів Солуні гладіаторськими битвами в цирку. Християн розшукували і тягли на арену. Відомий серед гладіаторів гордий і надмінний Лій легко долав лагідних християн в битві і, при радості озвірілого натовпу, скидав їх на списи воїнів. Юнак Нестор, з християн, відвідав Димитрія в темниці, і попросив у нього благословення на єдиноборство з Лієм. Підкріпляємий Богом, Нестор здолав гордого гладіатора і кинув його на списи воїнів. Загибель Лія сильно засмутила Максиміана, і він негайно наказав стратити блаженного Нестора. Але ця кара не втішила злочечстивця, а коли він дізнався, що святий Нестор вразив лиходія Лія за порадою і благословенням святого Димитрія, він розлютився ще сильніше і запалав бажанням помститися за загибель улюбленого борця. Рано вранці 26 жовтня 306 року в темницю увійшли воїни. Вони застали святого, що стояв на молитві і тут же прокололи його списами. Так сповідник Христовий, святий Димитрій, перейшов у вічні світлі обителі. Тіло великомученика Димитрія викинули на поживу звірям, але солуняни таємно поховали його землі. Слуга Димитрія Лупп взяв криваву ризу і перстень мученика і почав ними зцілювати недужих. Коли слух про це дійшов до Максиміана, імператор наказав йому теж відрубати голову.

Після мученицької кончини страстотерпця від прославлених Церквою святих мощей відбувалися знамена та чуда. Він з’явився особливим покровителем свого рідного міста Солуні, неодноразово захищаючи його від навали ворогів.

Страждання і подвиг святого Димитрія і всіх святих мучеників є не що інше, як виконання заповідей Божих, які залишив нам Ісус Христос. Про першу заповідь любові до Бога Він сказав: Кожного, хто визнає Мене перед людьми того визнаю і Я перед Отцем Моїм Небесним Хто ж Мене відцурається перед людьми, того і Я перед Отцем Моїм Небесним (Мф. 10, 32-33). Другу заповідь про любов до ворогів Господь висловив такими словами: Любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто гонить вас, щоб вам бути синами Отця вашого Небесного (Мф. 5, 44-45).

Виконуючи ці дві заповіді, мученики виконали всі Христові заповіді. З Святого Письма ми знаємо, що в любові до Бога і ближнього, що поширюється я аж до любові до ворогів, полягає весь закон і пророки.

Будемо в своєму християнському житті наслідувати святих мучеників в благородному перенесенні самої смерті. Якщо ж будемо діяти інакше, то ніколи не зможемо відродити в собі навіть початки любові до ближнього, не кажучи вже про любов до Бога. Для початку спробуємо здобути хоча б непамятозлобное розположення до своїх досадителів».

Правлячий архієрей привітав благочинного округу і настоятеля храму протоієрея Димитрія Ларцева з його днем ​​Ангела, подякував йому за пастирські труди і нагородив його медаллю преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських.

Також митрополит Єлисей нагородив медаллю Піщанської ікони Божої Матері Петченко Олександра Івановича і Філіпенко Володимира Михайловича.

Після чого Його Високопреосвященство дав усім, хто молиться своє архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (173)

Перейти до панелі інструментів