Переддень 20-ї неділі після П’ятидесятниці

Розміщено на Жов 13, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


13 жовтня 2018 року, напередодні 20-ї неділі після П’ятидесятниці, і Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив всенічне бдіння у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

По закінченню богослужіння митрополит Єлисей виголосив проповідь, після чого дав тим, хто моляться святительське благословення.

Історія виникнення свята

Свято Покрова Пресвятої Богородиці бере свій початок з Візантії і є нагадуванням про одне явище, яке сталося в 10 столітті. Це було в Влахернському храмі в Константинополі, де зберігалися головний убір (власне покров), риза і частина пояса Богоматері.

У той період частих воєн і завойовницьких походів місто було обложене сарацинами, і жителі, шукаючи захисту і заступництва, збиралися в храмі і молилися Спасителю і Цариці Небесній. І ось в недільний день, під час всеношної святий Андрій, який підняв очі вгору, побачив Пресвяту Владичицю нашу Богородицю. Вона, оточена яскравим заревом, Ангелами, сонмом святих, серед яких були апостол Іоанн Богослов і Хреститель Господній Іоанн, йшла по повітрю.

Потім Пресвята Діва, схиливши коліно, зі сльозами на очах промовила молитву до Сина Свого Господа Ісуса Христа про спасіння народу від ворожої навали та дарування християнам вічного спасіння від видимих ​​і невидимих ​​загроз. Далі вона зняла з голови своєї покривало, яке заблищало «краще променів сонячних» і простягнула його над усіма людьми, що молилися в храмі. В ту хвилину покров став невидимим, а християни відчули благодать, розраду і заступництво – вороги відступили, місто було врятовано.

З того часу минуло багато років і російський князь Андрій Боголюбський, який славився своїм благочестям в пам’ять про явлення Пресвятої Богородиці світу, звів в 1164 році храм Покрова на Нерлі, згодом будова набула всесвітню популярність. Згодом також були зведені монастирі: Зверін Покровський в Новгороді – 12 століття, Покровський в Суздалі – 14 століття і церква в селі Сутківці Хмельницької області – 15 століття.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (52)

Перейти до панелі інструментів