Високопреосвященніший Єлисей відвідав Борисо-Глібський монастир (фото і відео)

Розміщено на Жов 7, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


7 жовтня 2018 року, в 19-ю неділю після П’ятидесятниці, в день пам’яті першомучениці і рівноапостольної Фекли, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Борисо-Глібському жіночому монастирі с. Водяне Зміївського благочиння.

Правлячого архіпастиря тепло вітали ігуменя Ангеліна з сестрами.

Богослужіння розпочалося із зустрічі архієрея і одягання його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужили клірики монастиря та Вознесенського кафедрального собору

Після завершення богослужіння Високопреосвященніший Єлисей звернувся до сестер святої обителі і парафіян зі словами проповіді: «Сьогодні ми чули розповідь, взяту від євангеліста Луки, про чудесний вилов риби, як апостоли всю ніч ловили рибу і нічого не зловили. А вранці Господь звелів ще раз закинути сітки, і, по слову Його, вони виловили стільки риби, що їм довелося покликати на допомогу своїх співпрацівників. Побачивши таке чудо, апостол Петро припав до колін Господніх і сказав: «Вийди від мене, Господи, бо я грішна людина». Петра, і тих, що з ним, охопив жах від цього чудесного лову, але Господь відповів: «Не бійся, відтепер будеш ловити людей». І апостоли негайно залишили все і пішли за Христом. У цьому короткому євангельському оповіданні таємниче йдеться про багато що. Галілейське озеро є образом нашого житейського моря, схвильованого різними бурями – громадськими, економічними. І ось в цьому Галілейському озері багато людей хочуть знайти щастя, добробут, багатство, мудрість. Але що вони виловлюють з цього світу? Якщо уважно подивитися, то ми побачимо, що замість мудрості люди знаходять безумство, замість щастя знаходять скорботи, страждання, хвороби, негаразди. Море Галілейське перетворює також і нашу душу, яку розривають багатьма пристрастями і гріховними бажаннями. Човен – це наше тіло, сітка – це розум. Наш розум також намагається знайти щастя, виловити безліч знань, але ці знання не приносять людині внутрішнього світла і задоволення. З цього ми можемо зробити висновок, що справжнє заспокоєння може бути в Богосплкуванні і перебуванні в любові. Який подарунок зробив Христос цим рибалкам: два човни, повні риби. Вони могли це все продати на ринку. Але що відбувається? Вони приходять до берега, залишають свої човни, залишають цю рибу і йдуть за Ісусом Христом. Ось що таке покликання. Кожен з нас з вами покликаний Господом Ісусом Христом. Так підемо ж за Спасителем, як пішли за Ним апостоли. Усвідомлюємо свою гріховну негідність і в священному жаху і трепеті притиснемося до Церкви Христової всім серцем своїм, бо тут наше спасіння, тут наш шлях, істина і життя».

Після проповіді Високопреосвященніший Єлисей дав усім, хто молився, своє архіпастирське благословення і відправив заупокійну літію за покійною ігуменею Марією Магдалиною (Кашкіною), в схимі Агапією.

Прес-служба Ізюмської єпархії


Переглянуто: (221)

Перейти до панелі інструментів