Переддень Преображення Господнього

Розміщено на Сер 18, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


18 серпня 2018 року, напередодні 12-ї неділі після П’ятидесятниці, свята Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив всенічне бдіння у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення богослужіння митрополит Єлисей сказав проповідь, після чого дав архіпастирське благословення.

Примітка

Преображення Господнє відбулося за 40 днів до Його розп’яття, воно відзначається в серпні, а не в лютому, так як інакше святкування доводилося б на час Великого посту. За встановленою традицією, часовий проміжок в 40 днів відділяє Преображення від 14 вересня, коли святкується Воздвиження Хреста Господнього та Церква знову згадує Христові страсті і Його страждання на хресті.

Що стосується хронології встановлення свята, то в історичній літургіці існують версії про його надзвичайно давнє походження. Свято було встановлено в IV столітті: в цей час рівноапостольна Олена, мати Костянтина Великого, звела на горі Фавор храм на честь Преображення Господнього. І деякий час Преображення було в Палестині місцевим святкуванням. Лише з V століття святкування отримало повсюдне поширення на християнському Сході.

Прес-служба Ізюмської єпархії

[RoyalSlider Error] Array ( )

Переглянуто: (131)

Перейти до панелі інструментів