“Orthofest” – перший православний молодіжний фестиваль

Розміщено на Сер 15, 2018 в Новини благочинь

Эта запись также доступна на: Russian

No photos
З благословення Блаженнішого Онуфрія, митрополита Київського і всієї України в с. П’ятихатки (під Києвом), в період з 23 по 27 липня 2018 року, відбувся перший молодіжний фестиваль, який об’єднав православну молодь з усієї України.

Від Ізюмської єпархії, з благословення митрополита Єлисея, був відряджений на фестиваль співробітник молодіжного відділу магістр богослов’я протоієрей Михайло Шульга.

22 липня, після закінчення Недільної літургії ми зібралися на вечірній Київський поїзд, який вирушав з м. Зміїв. Вранці, після прибуття в столицю, ми відразу ж відправилися на ст. м. «Видубичі», звідки на маршрутці благополучно дісталися до місця призначення.

На повороті до табору нас зустрів волонтер, який проводив гостей, що  приїхали в наметове містечко, де нас розселили по секторам.

Що примітно – всю молодь, що приїхала з Харківської області, направили на проживання в різні сектори. Як нам пояснили, це було зроблено для того, щоб молоді люди знайомилися один з одним, а не замикалися у своїх єпархіальних «молодіжках».

Після реєстрації на фестивалі, одразу ж нам усім видали футболки і бейджики: волонтерам – червоні, а гостям – сині. Після полудня був урочисто відкритий перший в історії України молодіжний православний фестиваль “Orthofest”. Програма всіх п’яти днів перебування в наметовому містечку була зранку і до вечора насичена різними заходами.

На свято приїхало близько 400 молодих людей від 15 до 35 років з усіх регіонів України. Кожен день починався з зарядки і ранкових молитов. Потім нас чекали цікаві зустрічі майстер-класи, міні-бесіди зі священиками на різні актуальні теми і, звичайно ж, знайомства з «зірками» та іншими цікавими людьми.

24 липня була дуже цікава гра, присвячена історії 1030-річчя хрещення Русі. Всі жителі містечка були розділені на дві команди і шукали скарб на території соснового лісу. За кожен виграний «квест», команди отримували по шматочку карти. Обидві групи набрали рівну кількість очок, і тому перемогла дружба.

З 13.00 до 14.00 щодня нас чекав дуже смачний обід. Слід зазначити, що волонтери годували всіх гостей три рази в день і не було ні одного дня, щоб меню повторювалося. Вся їжа була приготовлена ​​в польових умовах

Після обіду у нас був “Вільний мікрофон”, тобто Караоке, де кожен учасник міг проявити свій талант на сцені. Потім у нас проводилися бесіди зі священиками. Батюшки були напрочуд відкриті і щирі. Ми мали можливість задавати абсолютно будь-які, навіть самі «незручні» питання, які в звичайному житті не зважилися б задати.

Зокрема отець Михайло (Шульга) провів міні-бесіду на тему “Один день з життя священика”. Молоді люди задавали батюшці багато цікавих питань, що стосуються внутрішнього (сімейного, побутового) і парафіяльного життя священнослужителів.

Потім нас чекали захоплюючі та пізнавальні майстер-класи на різні вміння і навички.

Ми вчилися плести намиста з бісеру, валяти іграшки з вовни. Нас вчили: каліграфії, писати ікони, дзвонити в дзвони. Лекцію про дзвін проводив сам глава синодального відділу у справах молоді архієпископ Іона (Черепанов). Ми виготовляли вироби з глини і гіпсу, вчилися доглядати за зовнішнім виглядом (школа макіяжу і плетіння волосся), практикувалися в умінні надавати першу медичну допомогу і т. д.

Протягом усіх п’яти днів для нас виступали цікаві і знамениті гості.

Наприклад: відома телеведуча Оксана Марченко, Переможець у шоу “Гослос країни” протоієрей Олександр Клименко і його учасник Владислав Кашпуренко; соліст групи “Табула Раса” Олег Лапоногов; головний редактор телеканалу “ІНТЕР” Антон Нікітін; соліст гурту ТНМК Едуард Приступа (Діля), та інші знаменитості.

Для учасників і гостей фестивалю виступали богослови.

Архієпископ Філарет (Звєрєв) розмовляв з нами про таїнство Причастя; протоієрей Георгій Гуляєв – розповів про служіння ближнім. Ігумен Валеріан, з властивою йому харизматичністю, – повідав нам про св. Преп. Мойсея Мурина. Бесіди і лекції проводили і інші талановиті і грамотні священнослужителі.

Щовечора, після вечірніх молитов ми сиділи біля вогнища, співали пісні і ділилися враженнями про прожиті в таборі дні.

Особливо багато вражень було після сильної зливи, яка затопила майже всі намети. «Потоп» об’єднав всю молодь в одну сім’ю і, не дивлячись ні на що, хлопці, батюшки і сам Владика Іона допомагали один одному в порятуноку речей. І нехай ми всі промокли до нитки, цього вечора з середи на четвер ми радісно сиділи і грілися біля багать і з гумором згадували прожитий, важкий вечір.

У п’ятницю 27 липня, після ранкових молитов і сніданку, ми всі разом вирушили на Всеукраїнський Хресний хід. Щорічно напередодні дня хрещення Русі, після молебню очолюваного Блаженнішим Онуфрієм, Предстоятелем УПЦ, Хресний хід йде від Володимирської гірки, через центр до Києво-Печерської лаври, де відбувається святкове всенічне бдіння, в якому за традицією беруть участь представники всіх помісних православних церков світу.

Не був винятком і цей ювілейний рік. У хресній ході за приблизними підрахунками молоді, взяли участь близько 400000 чоловік. Вперше за всю історію України по центру Києва пройшла така сила-силенна православних людей.

На цьому наша поїздка на “Orthofest” підійшла до кінця. Владика Іона пообіцяв по можливості такий фестиваль проводити щорічно. Ми з нетерпінням чекаємо наступного фестивалю, на якому ми зможемо знову зібратися всі разом. І ми, і священнослужителі впевнені, що в наступному році молоді буде у багато разів більше.

Учасниця «Ортофест 2018» від делегації Ізюмської Єпархії Ноздрачева Надія

[RoyalSlider Error] Array ( )

Переглянуто: (138)

Перейти до панелі інструментів