Безсрібників Косми і Даміана, в Римі поcтрадалих

Розміщено на Лип 14, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


14 липня 2018 року, в свято безсрібників Косми і Даміана, в Римі пострадалих, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Успенському храмі с. Коробочкине Печенізького благочиння.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита і облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Печенізького благочиння і кафедрального Вознесенського собору.

Після запричастного вірша протоієрей Олексій Годлевський виголосив проповідь: «Сьогодні Церква вшановує пам’ять святих безсрібників Косми і Даміана, в Римі пострадалих. Святі мученики-безсрібники брати жили в III столітті по Різдві Христовому в Римі, в період гонінь на християн. Виховані батьками-християнами в правилах благочестя, вони, за переказами, вели суворе, цнотливе життя і володіли даром зцілення хвороб. Святі брати Косма і Даміан вважали себе служителями Божими, зцілювали людей по їх вірі. Вони не брали за свою працю ніякої плати. Лікування безсрібників Косма і Даміан поєднували з проповіддю слова Божого, роз’яснювали хворим, що вони роблять зцілення благодатною силою Христовою, закликаючи їх до віри в Христа Спасителя, яка відкриває шлях до справжнього одужання — спасіння душі. Одного разу святі брати були обмовлені заздрісниками і викликані в Рим до імператора Карину. Імператор зажадав відректися від Христа і визнати язичницьких богів, на що святі відповіли рішучою відмовою. Після чого імператор був вражений хворобою і за молитвами святих безсрібників був зцілений. Він прославив і визнав Христа істинним Богом, після чого відпустив братів на свободу. Але чого не могли зробити ненависть язичників і жорстокість римської влади, зробила чорна заздрість. Старий лікар-наставник, у якого свого часу святі брати вивчали лікарське мистецтво, став заздрити їх славі. Доведений до розпачу цією підступною, все висушуючою пристрастю, він закликав святих братів, колись улюблених своїх учнів, нібито для збирання рідкісних лікарських трав і, завівши їх далеко в гори, убив, а тіла кинув в річку. Подвигом свого життя святі явили справді християнське вживання людського таланту: талант є дар Божий, який слід використовувати не з метою наживи, а для служіння Богу і людям. Господь прославив Своїх угодників. І нині по молитвам святих безсрібників отримують від Бога зцілення всі, хто з вірою прибігають до їх святого заступництва».

Після закінчення богослужіння Високопреосвященніший Єлисей привітав настоятеля храму протоієрея Олександра Резнікова з його 50-річчям, подякував за його пастирські труди і турботу про піклування громади, побажав ревного служіння на ниві Христовій, милості і благодаті Божої, а також міцного здоров’я.

Керуючий єпархією здійснив нагородження всіх тих, хто вніс свій внесок в зміцнення християнських цінностей і підтримку парафіяльної громади:

орденом преподобного Нестора Літописця ІІІ ступеня був нагороджений настоятель храму протоієрей Олександр Резніков.

Архієрейською грамотою був удостоєний Юрій Миколайович Бачаров.

Після нагородження митрополит Єлисей дав усім, хто молиться своє архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (143)

Перейти до панелі інструментів