Свято першоверховних апостолів Петра і Павла

Розміщено на Лип 12, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


12 липня 2018 року, в свято славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в храмі святих апостолів Петра і Павла с. Петропавлівка Куп’янського округу.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита і облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужили благочинний Куп’янського округу протоієрей Анатолій Шпраха, протоієрей Олексій Годлевський, настоятель храму протоієрей Володимир Марусяк, ієрей Сергій Гульченко, секретар єпархії архідиякон Юрій Чудак і протодиякон Олег Зирянов.

Після закінчення Літургії був звершений хресний хід, який очолив митрополит Єлисей.

Після закінчення богослужіння Високопреосвященніший Єлисей виголосив проповідь: «Ми святкуємо сьогодні день святих апостолів Петра і Павла. Ким були ці двоє людей, що зробили небувалий вплив на світову історію?

Апостол Петро, ​​якого до його зустрічі з Христом звали Симон, був простим рибалкою. У нього була дружина, можливо, були діти, щодня він займався працею, заробляючи собі на прожиток. У його душі жила полум’яна віра і страх Божий, які дозволили йому за першим же словом Спасителя залишити все: своє ремесло, будинок, майно, навіть сім’ю – і піти за Христом.

Зовсім іншою людиною був апостол Павло, до свого звернення носив ім’я Савл. Він походив із знатної родини, був родом з коліна Веніаміна, мав почесне римське громадянство, був найсуворішим виконавцем юдейського закону – фарисеєм; його виховував знаменитий законовчитель Гамаліїл, поважаний від усього народу. Крім того, Савл був чудово освічений і знавсяя на античній мудрості і культурі. Свого часу він переслідував християн і передавав їх на страту. Однак все це він робив зі своїх полум’яних ревнощів до Бога, і тому, коли Сам Господь Ісус Христос відкрився йому на шляху в Дамаск, Савл з такою ж ревністю встав на захист Церкви і проповідь християнства.

Апостоли Петро і Павло понесли величезні труди і зазнали неймовірних страждань. Петро звертав до Христа по три і навіть по п’ять тисяч людей, зціляв безнадійно хворих і воскрешав померлих. Люди виносили хворих прямо на вулиці, щоб хоч тінь апостола Петра осінила їх. Петро першим з апостолів був ув’язнений, а потім переніс наругу і побої від іудеїв. Неодноразово його кидали до в’язниць, піддавали переслідуванням і побоям. І після того, як апостол Петро навернув до християнства двох дружин римського імператора Нерона, Нерон велів розіпнути його на хресті.

Апостол Павло здійснював безперестанні подорожі для проповіді Євангелія. Під час своїх мандрів він написав 14 послань. Своєю мудрістю і красномовством він привертав тисячі людей до Христа. Іудеї неодноразово хотіли вбити апостола Павла. Один раз побили камінням і, визнавши померлим, викинули за місто. Потім понад сорока чоловік навіть поклялися не їсти і не пити, поки не вб’ють Павла. Але промислом Божим він продовжував своє служіння. На хворих навіть ставили хустки й пояси, взяті у апостола Павла, і у стражденних припинялися хвороби, і злі духи виходили з них. Апостол воскресив юнака, який упав з третього поверху.

Нерон велів убити Павла мечем, так як той був римським громадянином. Обидва апостоли загинули в один день, хоча і з різницею в один рік.

Який же урок і яке повчання винесемо ми з життя святих апостолів Петра і Павла, цих великих трудівників на ниві Христовій? Кожен з нас, народжуючись в життя земне, отримує від Господа спадщину – ту ниву, обробляти яку він покликаний. Нива – душа наша; життя земне – термін для її обробки. Господар нашої душі і життя – Господь, Якому ми і повинні будемо дати відповідь в своїй діяльності. Звідси наш перший і неодмінний обов’язок – піклуватися про свою ниву, про душу, про її порятунок. Щоб на ниві нашої душі зросли всі чесноти, зазначені святими апостолами, кожному з нас потрібно багато боротися з самим собою, зі своїми злими нахилами, звичками і з спокусами. Але цим Христовий воїн не повинен бентежитися. Згадаймо, що перенесли за ім’я Христове прославлені нині святі первоверховних апостолі. І ми нічим не можемо краще вшанувати їх, як у міру своїх сил наслідувати їхній приклад. Виконуючи все це, ми з вами будемо мати в їх особі теплих ходатаїв і заступників за нас перед Богом».

Після чого Його Високопреосвященство дав архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (130)

Перейти до панелі інструментів