Неділя 7-а після Пасхи

Розміщено на Тра 20, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


20 травня 2018 року, в 7-у неділю після Пасхи, віддання свята Вознесіння, святих 318 богоносних отців першого Вселенського Собору, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено спів акафісту з водоосвяченням біля образу Божої Матері «Відрада і втіха».

У своєму архіпастирському слові Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Ми з вами знаходимося в духовному святкуванні Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа. Це свято пропонує нам з вами піднестися своєю душею від повсякденних і суєтних думок до спогаду про божественне сходження Господа Ісуса Христа від землі на небо. Сьогодні Свята Церква згадує отців Першого Вселенського Собору. На Вселенських Соборах була сформульована в чітких формулах словесних наша з вами віра.

Завдяки цим Вселенським Соборам ми маємо точний виклад нашої православної віри – ми знаємо, у що нам слід вірити. Ми знаємо, завдяки одкровенням, даним Духом Святим отцям Вселенських Соборів, яка конкретно наша віра. Завдяки батькам Вселенських Соборів ми знаємо, що Бог є Трійця, єдиносущна і нероздільна: Отець, Син і Дух Святий, – не три Бога, але Єдин Бог, Троєчний в Особах. Ми знаємо, що Син Божий, Господь Ісус Христос, прийшов в світ і став Людиною, для того щоб нас, людей, врятувати.

Виникає питання, чому свята Церква в цей недільний день, іменований Неділею 7-ю після Пасхи, згадує ту подію, що віддалена від нас дуже багатьма сторіччями, бо відбулося в 325 р.? Що спільного у цієї події зі святом Вознесіння Господнього?

Не без причини в день прославлення святих отців Першого Вселенського Собору Свята Церква пропонує на пареміях читання зі Старого Завіту про події, що були прообразом того, що робили отці Собору … Його Вознесіння, седіння праворуч Отця, що передбачене здавна пророками, є самим незаперечним свідченням Його Божества. І цю істину Божества Христового нарочито зібралися затвердити отці Першого Вселенського Собору.

Як говорив праведний Іоанн Кронштадтський, що є речі нам поки не відкриті, інтелектуально неопізнані, але ми можемо до них долучитися. Як? У молитві, в церковних Таїнствах, в покаянні, в самому укладі церковного життя, тому що життя будучого віку зачаточно нам вже дана. Ми її вже відчуваємо. Нехай цих Тайн, які в собі таїть Святе Письмо, ми до кінця раціонально пізнати не можемо, але долучитися до них, відчути їх глибину ми, звичайно ж, можемо і до цього покликані.

Будемо гідні свого християнського звання, будемо без страху і трепету перед лжеучителями свідчити про свою істину, вірячи в те, що Господь допоможе нам, якщо тільки не буде страху в нашому серці. Будемо зберігати віру православну, любити Церкву Христову, будемо гідними чадами нашого Святого Православ’я і в своєму житті старатися наслідувати тих святих отців, яких нині так урочисто прославляє Церква».

Після закінчення проповіді митрополит Єлисей дав святительське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (120)

Перейти до панелі інструментів