Четвер 5-ї неділі

Розміщено на Бер 22, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


22 березня 2018 року, в четвер 5-ї неділі Великого посту, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Літургію Передосвячених Дарів в нижньому храмі на честь преподобного Андрія Критського смт Старий Салтів Вовчанського округу.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Вовчанського благочиння.

Після закінчення Літургії митрополит Єлисей виголосив проповідь: «Вчора ввечері у нас було Маріїно стояння в пам’ять преподобної Марії Єгипетської. І сьогодні заради цього покаянного стояння відбувається в четвер Літургія Передосвячених Дарів. Церква каже нам про силу покаяння, дає нам образ того, як людина від безодні гріховної може піднятися до висот святості благодаттю Божою. Головна проповідь, з якою Церква звертається до всіх нас, це проповідь, з якої Бог, що явилася на землю, прийшов до нас. Які були перші слова Христа, що став людиною, в його проповіді? «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне!» Що сталося з преподобною Марією Єгипетською, які ознаки істинного покаяння? Зовнішня ознака покаяння, говорить нам Свята Церква, це коли життя наше змінюється. Ознака того, що прощений нам гріх, це коли він не повторюється більше, вже витертий із нашого життя. Якщо перемога над гріхом, поділом і смертю можлива тільки з Богом, то для її досягнення необхідні молитва і піст.

Піст і молитва – це не просто «засоби» перемоги над гріхом. Це не «технологія» і не «методологія» можливої ​​перемоги. Молитва і піст – це особливий стан людини, його єднання з Христом. Піст означає, що потрібно відвернутися від усього, що спокусливо приваблює нас і відволікає геть від любові і вірності, руйнує нашу цілісність. А молитва – це спілкування з Живим Богом, Який є Любов. Наближається Великдень, але передує йому Хрест. Чи не минути і нам стояння біля Хреста – причому, не тільки в храмі, за богослужінням, коли будуть читати 12 пристрасних Євангелій, а у всьому  нашому житті. Бо немає Воскресіння без Хреста, як немає, і не може бути Великодньої радості без пісної скорботи про свої гріхи і покаянного зусилля змінити своє життя. В останні дні посту постараємося докласти зусиль, щоб надолужити те, що ми не встигли зробити в минулі дні посту. Докладемо всі свої сили, щоб подолати ті гріхи, від яких ми так страждаємо. Дай Бог, щоб молитвами святого преподобної Марії Єгипетської Господь укріпив нас в духовній боротьбі і ми з чистою душею зустріли Воскресіння Христове».

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей дав святительське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (83)

Перейти до панелі інструментів