75 років від дня битви під с. Соколово

Розміщено на Бер 15, 2018 в Новини парафій

Эта запись также доступна на: Russian


9 березня 2018 року за м. Змієвом в с. Соколово проводився урочистий захід з відтворенням бою, присвяченого битві за с. Соколово в 1943 році.

Битва відбулася 8-13 березня 1943 року, 75 років тому.

Під с. Соколово зіткнулися дві сили – фашистсько-німецька дивізія проти радянських і чехословацьких сил.

Це був перший бій 1-го Чехословацького окремого стрілецького батальйону. Поруч з радянськими бійцями бійці чехословацької стрілецької роти показали приклади стійкості і мужності і прийняли бойове хрещення на нашій землі. Зав’язався жорстокий бій за сільську церкву, в якому чехословаки проявили справжню хоробрість. Багато хто загинув, захищаючи це невелике село. Загинув в бою і лейтенант Отакар Ярош, який кинувся під танк зі зв’язкою гранат. Заступник командира батальйону Людвіг Свобода показав високий моральний дух і бойові якості.

Незважаючи на величезні втрати, німцям не вдалося прорвати оборону на підступах до м. Харкова.

Кожні п’ять років під селом Соколово військово-патріотична організація «Орієнтир» під головуванням Бідуліна О.А. організовує реконструкцію бою. До складу цієї організації входить протоієрей Олексій Балашов, настоятель храму великомученика Георгія Побідоносця с. Донець Зміївського благочиння, і займає посаду капелана.

І кожні п’ять років чеський уряд надсилає своїх представників для участі в цьому заході. Цього року прибула делегація понад 200 чоловік на чолі з міністром оборони Карлою Шлехтовою.

Чехи виявили бажання пройтися місцями бойової слави своїх дідів. Пішим ходом пройшли з м. Харкова до місця бою під с. Соколово і брали участь в реконструкції.

Після урочистого мітингу і покладання до пам’ятника квітів було показано відтворення бою.

Гриміли вибухи і постріли з танка і гармат, кулеметні черги.

На мить здавалося, що почалася війна, але захоплені крики глядачів повертали в реальність.

Імена захисників назавжди залишаться в нашій пам’яті.

Парафіянка храму Балашова Ольга

До 75-річчя бою за село Соколово під час Другої світової війни

Переглянуто: (53)

Перейти до панелі інструментів