Середа 4-ї неділі, Хрестопоклонної

Розміщено на Бер 14, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


14 березня 2018 року, в середу 4-ї неділі, Хрестопоклонної, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Літургію Передосвячених Дарів у Хрестовоздвиженському храмі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Ізюмського і Боровського благочинь.

Після закінчення Літургії митрополит Єлисей виголосив проповідь: «До п’ятниці цього тижня, на центрі храму лежить Хрест Христовий для того, щоб підкріпити нас духовно в несенні подвигу у Великому пості. У ці дні ми повинні задуматися над Хрещеними стражданнями нашого Спасителя, і задати собі питання, чим для нас є Хрест Христовий? Одягаючи на свої груди Хрестик, ми дуже часто сприймаємо Хрест як якийсь магічний знак, як інструмент, який повинен застрахувати нас від усіх життєвих негараздів. Буває так, що ми чекаємо від Хреста легкого і безхмарного життя. Так до чого зобов’язує нас Хрест, який ми носимо на своїх грудях? Ісус Христос говорить нам про те, що той з нас, хто хоче врятуватися, повинен зректися себе, взяти Хрест свій і слідувати за Ним. А чи вміємо ми це робити? Йдучи в Церкву, ми думаємо про те, щоб нам стало легше, щоб було у нас здоров’я, щоб не було у нас ніяких негараздів і страждань. Нема для нас нічого важливішого, ніж наша власна життя, ніж наші власні переживання. Але Хрест наш полягає не тільки в тому, щоб нести ті випробування, які зустрічаються в нашому житті, а й тягарі один одного носити. Святий апостол Павло прямо так і каже: «Тяготи один одного носіть і тим робом виконаєте закон Христа». Так що закон Христа полягає не тільки в тому, щоб нам нести свій власний Хрест, а й іншим, більш немічним, більш слабким, теж допомагати нести свій життєвий хрест, втішаючи і допомагаючи і словом, і ділом тій людині, яка немічна.

Нам слід дотримуватися за Господом, а слідувати за Господом – це знати і виконувати Його заповіді. І таким чином несення Хреста має бути пов’язане з виконанням Божественної волі. У цьому і полягає обов’язок кожного віруючого християнина. Будемо прагнути до того, щоб гідно нести свій Хрест і дотримуватися святих заповідей, виконуючи волю Божу у всіх обставинах нашого життя».

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей дав святительське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (356)

Перейти до панелі інструментів